zaterdag, september 14Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

Longarts en auteur Sander de Hosson en huisarts Marieke Dijkzeul gastsprekers bij 1e editie van ‘De Verhalenpoli’ in Apeldoorn

Foto: Sharepoint (Beeldbank Apeldoorn Marketing)

Tijdens de allereerste editie van ‘De Verhalenpoli’ vertelt longarts Sander de Hosson, tevens auteur van de bestseller ‘Slotcouplet’, over de positieve effecten van persoonlijke verhalen in de zorg. De Verhalenpoli vindt plaats op woensdag 8 april 2020, vanaf 16.00 uur, in het auditorium van Gelre ziekenhuizen, locatie Apeldoorn.

“Met dit evenement willen we de kracht van verhalen onder de aandacht brengen van zorgverleners, patiënten, mantelzorgers en professionals die de zorg organiseren”, vertellen de organisatoren Bas Schepers – oprichter van het Heldenbureau – en Wilfred van der Maas -fysiotherapeut en eigenaar van Voortgaan! – .

Naast Sander de Hosson hebben ook de Apeldoornse huisarts en blogger Marieke Dijkzeul en illustratrice Hélène Jorna een rol in het programma.  Meer informatie over het evenement en het verkrijgen van tickets kan via www.heldenbureau.nl

“Wat betekent ongeneeslijk ziek zijn voor een patiënt en de familie? Welke rol kunnen zorgverleners, vrijwilligers en andere betrokkenen daarbij spelen?”, begint de Hosson. “Verhalen laten zien hoe mensen omgaan met bijvoorbeeld de eindigheid van het leven, hoe zij invulling geven aan hun leven tot het einde en hoe je als betrokkenen van betekenis kunt zijn.”

Verhalen leiden tot betere zorg
Hier zijn Schepers en van der Maas het meer dan mee eens. “Uit onze eigen ervaringen en contacten met diverse zorgverleners weten we inmiddels dat verhalen ervoor zorgen dat de zorg beter aansluit bij de wensen en verwachtingen van de patiënt”, vertelt van der Maas, “maar ook dat de zorgverlener meer begrip krijgt voor de patiënt en zijn familie. Verhalen inspireren, zorgen ervoor dat mensen ongemerkt hun verwachtingen vertellen en als zorgverlener kun je met verhalen je boodschap concreet maken voor patiënten.”

Investeer in de relatie
Schepers vult aan: “Wanneer je investeert in de relatie met de patiënt door te luisteren naar zijn verhaal, in plaats van te vertellen over de te hanteren richtlijnen en protocollen die een bepaalde ziekte met zich meebrengt, kun je veel beter verwachtingen op tafel krijgen, zowel van de patiënt als van de familie erom heen”.

Het effect van een verhaal
“Een mooi voorbeeld is het verhaal ‘De kunstenaar en zijn vrouw’ wat ik voor een zorgorganisatie in Enschede heb geschreven”, gaat Schepers verder. “Door het ophalen van zijn persoonlijke verhaal kregen de zorgverleners handvatten om met zijn soms onverklaarbare gedrag om te gaan en schakelden zij vaker zijn vrouw in om advies te vragen. Niet alleen voor de kunstenaar prettig, maar zeker ook voor de zorgverleners, want zij kwamen daardoor minder in conflictsituaties terecht.”

Ontstaan van De Verhalenpoli
“De kracht van het verhaal is enorm!”, vertelt van der Maas. “Hier moesten we echt meer mee doen en zo is het idee van ‘De Verhalenpoli’ ontstaan. Met dit evenement willen we het gebruik van verhalen in de zorg stimuleren.”

Iedereen is welkom!
“Professionals uit de zorg, patiënten en hun familie, iedereen is welkom op de allereerste verhalenpoli”, zegt Schepers. “Bewust hebben we gekozen voor een gemengd publiek, zodat elke doelgroep het effect van het gebruik van verhalen ervaart en we daardoor een sneeuwbaleffect creëren. Het bewust gebruiken van verhalen in de zorg moet gewoon een ‘must’ worden.”

Kaarten bestellen?
Bestel je kaarten direct op www.heldenbureau.nl De kosten per kaart zijn: €29,95. Er is plaats voor maximaal 200 personen.