zondag, juni 16Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

Laat niemand in de kou staan deze winter Geef je 190 euro een goed doel

Foto: Pixabay

De 190 euro energiecompensatie is voor iedereen beschikbaar, maar niet iedereen heeft die nodig. ‘Apeldoorn geeft warmte’ maakt het mogelijk dit bedrag te schenken aan andere Apeldoorners. Die kunnen dan hun energierekening naar beneden brengen. Christelijk Noodfonds Apeldoorn (CNAP), energiecoöperatie deA en Stimenz zorgen er samen voor dat 100 procent van het bedrag wordt gebruikt om deze mensen te helpen.

Levensmiddelen, maar ook energie is flink duurder geworden in de afgelopen jaren. Daardoor dreigen ook mensen die het tot nu toe wel redden, in de problemen te komen. Mensen die net boven de inkomensnorm zitten om toeslagen te ontvangen, hebben soms ook extra ondersteuning nodig. CNAP, deA en Stimenz hebben daarom de handen ineengeslagen. Het geld dat mensen vanaf 1 november doneren aan ‘Apeldoorn geeft warmte’ wordt gebruikt om die Apeldoorners te ondersteunen.

Bouwien Krikke, voorzitter van CNAP: “Als je een goed energiecontract hebt, een geïsoleerd huis en zonnepanelen, heb je weinig last van de energiecrisis. De compensatie heb je eigenlijk niet nodig. Waarom zou je er een ander dan niet blij mee maken? Als je de 380 euro doneert aan ‘Apeldoorn geeft warmte’ weet je dat je er een ander mee helpt. Wie het goed heeft, kan met deze actie delen met wie het moeilijk heeft. Dit omdat we geloven in verbondenheid tussen mensen.”

Welke hulp?
Wat er wordt gegeven, wordt per persoon bekeken. Waar is geld voor nodig en hoe kan de energierekening van deze mensen naar beneden? Helpen gordijnen om tocht tegen te houden? Of kan de energieslurpende koelkast misschien beter worden vervangen? CNAP, deA en de sociaal raadslieden van Stimenz kijken wat er nodig is. Met het geld dat Apeldoorners hebben gedoneerd, helpen ze anderen uit de brand.

Lange termijn
Kerken organiseren al jarenlang Vakantiegeld Samen Delen in de gemeente Apeldoorn. Vorig jaar organiseerden de kerken ‘Apeldoorn geeft warmte’. Toen kregen mensen boodschappenbonnen om het financieel wat makkelijker te maken. Sindsdien zijn de hulpvragen nog meer gestegen. Dit jaar sluiten ook deA en Stimenz aan bij de actie. Daardoor krijgen mensen ook advies, praktische hulp en zo nodig spullen om energie te besparen. Hulp voor de langere termijn dus.

Een gift geven kan via CNAP:

NL 51 RABO 0319 7141 44 (ANBI) , ovv van ‘Apeldoorn geeft warmte’