woensdag, juni 12Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

Jaarwisseling Apeldoorn over het algemeen gezellig en rustig

Foto: redactie Apeldoorn Actueel

De jaarwisseling in Apeldoorn is over het algemeen als gezellig ervaren. De aftelfeesten waren goed bezocht en ook de feestjes in wijken en buurten verliepen gemoedelijk. Een opvallende uitzondering was echter Uddel, waar de Mobiele Eenheid (ME) moest optreden vanwege onrust. Er werd één persoon aangehouden en er werd met zwaar vuurwerk gegooid.

De vuurwerkshows in het Zuiderpark en op het Zwitsalterrein trokken duizenden belangstellenden en de sfeer was goed. Vooral rondom het optreden van Tino Martin op het Zwitsalterrein en het aftellen naar middernacht was het druk. Ook de vuurwerkshow in Uddel trok veel publiek. In totaal kwamen er naar schatting minstens 10.000 mensen op de vuurwerkshows en aftelfeesten af.

In Uddel escaleerde de situatie rond 4.00 uur, waar twee auto’s in brand werden gestoken en de straten zo onrustig werden dat de ME moest ingrijpen.

Burgemeester Heerts gaf aan dat het elders in Apeldoorn een mooi feest was, maar dat het teleurstellend en onbegrijpelijk was dat het door een kleine groep in Uddel zo uit de hand liep. Hij veroordeelde het geweld als onacceptabel en merkte op dat veel inwoners van Uddel dit ook sterk afkeuren.

Wat betreft de schade door vuurwerk in de openbare ruimte is het nog te vroeg voor een compleet beeld. Voorlopig lijkt het redelijk rustig te zijn gebleven, met uitzondering van zes auto’s die in brand gingen. Bij de gemeentelijke storingsdienst waren er geen spoedmeldingen die onmiddellijke aandacht vereisten, behalve in Uddel, waar de weg moest worden afgezet vanwege schade aan het asfalt na de autobranden.

Het was voor Apeldoorn de derde jaarwisseling met een vuurwerkafsteekverbod. Ondanks dat er vuurwerk werd afgestoken, lijken er, afgezien van Uddel, geen grote incidenten te zijn geweest met vuurwerk, wat tot tevredenheid stemt.