zondag, september 24Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

Jaarrond evenementenprogramma voor Apeldoorn

Foto: Apeldoorn Partners

Na een turbulente periode van COVID-19 en economische onzekerheden is er weer vrij baan voor evenementen en festivals in Apeldoorn. Met ruim 135 evenementen op de kalender hebben inwoners en bezoekers een goed gevuld, jaarrond programma in het vooruitzicht. Van jaarlijks terugkerende evenementen tot nieuwkomers en eenmalige events.

Vaste iconen
Na twee jaar afwezigheid keren de jaarlijkse evenementen terug op de kalender, waaronder het Drakenbootfestival eind juni, het grootste Stoomtreinfestival van Nederland in Beekbergen begin september en de winterfair Spirit of Winter bij Paleis Het Loo.

Internationaal evenement: WK Volleybal Vrouwen
Van 23 september t/m 15 oktober vindt het WK Volleybal Vrouwen in Nederland plaats. Samen met Polen organiseert Nederland het WK, in de speelsteden Apeldoorn, Arnhem en Rotterdam. De twee kwartfinales en de halve finale worden in Omnisport Apeldoorn gespeeld. In aanloop naar dit internationale event vinden een aantal side-events plaats, waaronder het World Street Painting Festival deze zomer in de binnenstad.

Nieuwkomers
Nieuw op de kalender is het fietsevenement Freedom Ride op zondag 1 mei. Fietsliefhebbers, militairen, veteranen en politiemensen ontmoeten elkaar tijdens deze fietstoertocht, die diverse plekken aandoet die te maken hebben met het thema vrijheid. Ook de binnenstad pakt dit najaar uit met een groot driedaags wielerspektakel waar het horeca-evenement ‘De Nacht van Apeldoorn’ onderdeel van is. Met dit evenement worden stad en buitengebied aan elkaar verbonden door middel van unieke fietsroutes en fietsevents.

Evenementen in het groen
Bij diverse buitenevenementen wordt meer aandacht besteed aan de Veluwse roots en het aantrekken van nieuwe doelgroepen. Het Zeepkistenracefestival in het Orderbos breidt het bestaande concept de komende jaren uit met diverse nieuwe activiteiten. Ook de internationale Wandel4daagse boort nieuwe (wandel)doelgroepen aan door het aanbieden van kortere routes in tijd en afstand. In augustus kunnen inwoners en bezoekers in Park Berg & Bos genieten van de mooiste buitenfilms tijdens het Openlucht Filmfestival. Festival Roots in the Woods staat in de herfstvakantie op de planning.

Cultuur
Het aanbod in cultuurevenementen groeit. Van kleinschalige cultuurevenementen zoals Cultuur bij je Buur, FilmOase, Terrassenparade en Theater op ‘t Zand tot grootse producties waaronder Jazz Generation in Orpheus en de Open Monumentendagen in september. Dit evenement maakt qua bezoekersaantallen een jaarlijkse groei door en Apeldoorn heeft vorig jaar een plek weten te bemachtigen in de landelijke top 5. Nieuwkomer is het tweedaags festival Maaiveld met als rode draad muziek en kunst. Het festival trapt af op Hemelvaartsdag met ruim 25 shows, voorstellingen en curiosa op bijzondere locaties in de binnenstad.

Focus op koninklijk jaar
Apeldoorn staat dit jaar in het thema ‘koninklijk’ met de heropening van Paleis Het Loo. Diverse evenementen sluiten hier ook op aan, waaronder het winterfestival in de binnenstad, waar koninklijke verhalen op creatieve wijze tot leven komen.

Kijk voor een overzicht van alle evenementen (onder voorbehoud van wijzigingen en/of afgelastingen) op uitinapeldoorn.nl