zondag, juni 16Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

Introdans sluit seizoen feestelijk af met End of Season 2023

Foto: Hans Gerritsen

In juni sluit het Arnhemse dansgezelschap Introdans traditiegetrouw het dansseizoen af met End of Season, een programma vol hoogtepunten van het afgelopen seizoen én nieuwe werken. Dit keer met twee premières: SH-BOOM!, een Introdanspremière van het toonaangevende choreografenduo Paul Lightfoot en Sol León, een licht en luchtig werk vol humor dat ze in 1994 maakten voor NDT en dat nu voor het eerst op het repertoire bij Introdans komt. En Pro Forma-2, een nieuwe choreografie van Adriaan Luteijn voor dansers Eva Eikhout en de Zuid-Afrikaanse Thapelo Kotlolo.

Naast deze premières zijn te zien WHIM, Fractured Fairytale van Alexander Ekman, Azul van Jorge Pérez Martínez en Het gaat me lukken van Jurriën Schobben, dat hij onlangs maakte voor het veertigjarig jubileum van Roel Voorintholt. De voorstelling End of Season is gaat 22 juni a.s. in première in Stadstheater Arnhem en is zondagavond 25 juni a.s. te zien in Theater Orpheus in Apeldoorn.

SH-BOOM! was in 1994 één van de eerste voorstellingen van choreografenduo Paul Lightfoot en Sol León die jarenlang furore maakten bij het NDT. Het ballet is een spiegelpaleis vol humor en theatraliteit, op muziek uit de eerste helft van de twintigste eeuw, waar de dames dansen in zwierige jurkjes, en de heren – letterlijk – in hun ondergoed staan. Werk van het choreografenduo wordt over de hele wereld gedanst en ze mochten diverse dansprijzen in ontvangst nemen voor hun creaties. Introdans danst het ballet nu voor het eerst tijdens End of Season 2023.

Pro Forma-2 is een geheel nieuwe choreografie van choreograaf Adriaan Luteijn die hij maakte voor de Nederlandse danseres / tv presentatrice / podcastmaker Eva Eikhout en de Zuid-Afrikaanse danser Thapelo Kotlolo. Luteijn startte de creatie van dit stuk afgelopen najaar tijdens het BODY MOVES Inclusive Dance Festival in Zuid-Afrika waar het lovend werd ontvangen. Voor End of Season finaliseert hij het ballet, donderdag 22 juni 2023 gaat het officieel in première in Stadstheater Arnhem.

Humor, partnerwerk en timing
Het programma van End of Season bestaat verder uit WHIM, Fractured Fairytale van Alexander Ekman. Zijn fantastische gevoel voor humor en timing komen in dit komische ballet perfect tot uiting. Azul van choreograaf en voormalig Introdanser Jorge Pérez Martínez dat hij eerder maakte voor het programma Aqua. Een fris en pittig werk dat uitblinkt door een eigen lichaamstaal en bijzonder partnerwerk, gedanst op drie klassieke Spaanse gitaarcomposities. En tot slot Het gaat me lukken van Introdanser en choreograaf Jurriën Schobben dat hij onlangs maakte voor het veertigjarig jubileum van Roel Voorintholt. Het is een ritmisch stuk op uitspraken van de artistiek directeur, die Schobben opnam uit verschillende interviews uit de media. Ook de muziek componeerde Schobben zelf.

Introdans is er voor iedereen
Al meer dan 50 jaar enthousiasmeert Introdans zo veel mogelijk mensen voor de danskunst: met hart, ziel en heel veel vakmanschap. Met een internationaal toonaangevend dansrepertoire door inspirerende danskunstenaars waarmee zowel een volwassen als een jong publiek wordt bediend. Waardevol danserfgoed naast vernieuwende creaties. Eigentijdse stijlen voor een brede smaak en een groot publiek. Vanuit de kunst verbinden we mensen met hun verbeeldingsvermogen en eigen danskracht. Inclusief, want iedereen kan dansen. Emoties worden invoelbaar: een rijke beleving. Introdans beweegt je!