woensdag, april 17Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

Inloopmiddagen bij Afasiecentrum Bèta

Krista Worm (l) en Eugenie Zandvliet (r), beide logopedist/afasietherapeut
Foto: Zorggroep Apeldoorn e.o.

Afasie is een beperking in het gebruik van taal, ontstaan door niet aangeboren hersenletsel (NAH). Mensen weten vaak weinig van deze beperking en vinden het daarom lastig om met iemand met afasie om te gaan. Om daar verandering in te brengen organiseert Afasiecentrum Bèta, onderdeel van Zorggroep Apeldoorn, twee inloopmiddagen tijdens de landelijke ‘Week van de afasie’. Op maandag 7 en dinsdag 8 oktober zijn belangstellenden tussen 14.30 en 16.30 uur van harte welkom om een kijkje achter de schermen te nemen.

Anne-Marie Kuiper, Krista Worm en Eugenie Zandvliet zijn werkzaam als logopedist/afasietherapeut  bij Zorggroep Apeldoorn e.o. en zien dagelijks hoe lastig het kan zijn voor mensen met afasie. “Door schade in de taalgebieden van de hersenen, bijvoorbeeld na een beroerte, kunnen mensen met afasie verschillende problemen ondervinden bij het begrijpen en uiten van taal. Mensen met afasie hebben moeite met spreken, begrijpen, schrijven en/of lezen. Bovendien hebben veel van hen beperkingen in de motoriek. Dat is niet alleen lastig voor henzelf, maar ook voor hun omgeving.”
In het Afasiecentrum kun je terecht voor multidisciplinaire behandeling en dagbesteding. Het doel is de zelfstandigheid in de communicatie te vergroten, zowel met bekenden als onbekenden in verschillende situaties. Er wordt gewerkt in (kleine) groepen,omdat men het meeste leert van mensen die in dezelfde situatie verkeren. Daarnaast heeft het Afasiecentrum  ook een  schilderatelier. Deze biedt een afasievriendelijke omgeving om gevoelens te uiten en wat van binnen leeft tot uitdrukking te brengen in een schilderij.

Tijdens de twee inloopmiddagen wordt er meer verteld over afasie en de mogelijkheden die het Afasiecentrum biedt en kunnen vragen gesteld worden.