vrijdag, april 19Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

Huurders 19 nieuwbouw huurwoningen De Wingerd ontvangen huissleutel

Foto: Ons Huis | Rob Voss

Een feestdag voor de nieuwe bewoners van de tweede fase van nieuwbouwproject De Wingerd in de wijk Zuidbroek in Apeldoorn. Onder een stralend zonnetje ontvingen zij de huissleutels van hun nieuwe woning. Ons Huis Apeldoorn levert in totaal 19 duurzame huurwoningen aan de Van Essenweg op aan de nieuwe huurders. De woningen zijn gebouwd door Nikkels. Samen met nog 4 koopwoningen maken ze deel uit van een wijk waarin in totaal 34 betaalbare huurwoningen zijn gemengd met 10 koopwoningen.

Een woning met een tuin
De heer Balci en zijn gezin hadden geluk. Op de valreep kwamen ze in aanmerking voor een van de nieuwe woningen. Iemand anders weigerde de woning op het laatste moment. Het gezin Balci laat een flat achter, een huurwoning van De Woonmensen. Bijna dertig jaar woonde Balci er “maar ik ben blij dat ik terug kan naar Zuidbroek”, vertelt hij blij. “Ik heb er vroeger altijd gewoond en ook mijn alleenstaande moeder, broers en zussen wonen er. En een eengezinswoning met een tuin heb ik altijd gewild.” Binnenkort trekken zij in hun nieuwe woning in Zuidbroek en komt hun flat beschikbaar voor een andere woningzoekende.

Doorstroming bevorderen
Bij de verhuring van deze tweede fase van de Wingerd paste Ons Huis voor het eerst een pilot toe om de doorstroming te bevorderen. De pilot houdt in dat woningzoekenden die een zelfstandige sociale huurwoning achterlaten in de regio Woonkeus Stedendriehoek voorrang kregen bij de toewijzing van de 19 nieuwbouw woningen. Ons Huis verwacht hiermee een verhuisketen op gang te brengen waarbij meerdere mensen – zowel starters als doorstromers – (door)verhuizen en een woning achterlaten voor een volgende nieuwe bewoner. Het resultaat moet de komende tijd blijken.

Toenemende vraag naar huurwoningen
Dat de vraag naar een sociale huurwoning als deze groot is, bleek toen Ons Huis de 15 woningen uit de eerste fase voor verhuur aanbood via Woonkeus Stedendriehoek. Hier reageerden destijds 1.400 woningzoekenden op. Om tegemoet te komen aan de toenemende vraag blijft Ons Huis zich, samen met de andere woningcorporaties in Apeldoorn, inzetten voor de nieuwbouw van sociale huurwoningen.

Betaalbaar en duurzaam
Alle 19 woningen in fase 2 van De Wingerd zijn eengezinswoningen met 3 slaapkamers en een tuin. De huurprijzen liggen onder de huurtoeslaggrens. Dat betekent dat huurders, afhankelijk van hun inkomen en huishouden, in aanmerking kunnen komen voor huurtoeslag. De woningen zijn zeer duurzaam. Ze leveren bijna evenveel energie als de bewoners verbruiken. Ze hebben vloerverwarming, zijn gasloos en voorzien van zonnepanelen.