zondag, juli 14Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

Het Geheugenkabinet staat 19 oktober in het teken van ADO speelgoed

Foto: CODA

Bij Het Geheugenkabinet op de eerste verdieping in CODA Centrale Bibliotheek wordt maandelijks een bijeenkomst georganiseerd voor iedereen die (in zijn of haar omgeving) te maken heeft met dementie. Deze bijeenkomsten staan in het teken van verschillende thema’s en maandag 19 oktober staat ADO speelgoed centraal. Na uw aanmelding is deelname aan Het Geheugenkabinet gratis. Uiteraard volgen wij de op dat moment geldende richtlijnen van het RIVM.

ADO speelgoed
Wist u dat er aan het begin van de twintigste eeuw bijzonder speelgoed gemaakt werd in Apeldoorn? De houten auto’s en miniatuurmeubels van het Apeldoornse ADO waren stevig en vakkundig gemaakt en leuk om mee te spelen. Ze werden daarom verkocht door warenhuizen als Metz & Co en De Bijenkorf in Amsterdam. Maar dankzij zijn vorm en kleur had het speelgoed ook een artistieke waarde; het paste dan ook goed bij de meubelcollectie van architect en meubelontwerper Gerrit Rietveld. Een aantal van deze speelgoedstukken is nu te zien in de tentoonstelling Fervente Verzamelaars in CODA Museum – een tentoonstelling over verzamelingen, verzamelaars en hun verhalen.

Het houten speelgoed van ADO is maandag 19 oktober de start van ons gesprek over speelgoed van vroeger. Wat was uw favoriete speelgoed? Bij welke winkel heeft u zich voor de etalage staan vergapen omdat u iets zo graag wilde hebben? Misschien had u net als de verzamelaars uit de tentoonstelling ook een eigen verzameling auto’s of poppen. Of spaarde u suikerzakjes, sigarenbandjes of sleutelhangers. We zijn benieuwd naar uw verhalen achter uw verzameling of speelgoed van vroeger. Heeft u iets dat u wilt laten zien? We zouden het leuk vinden als u dit dan meeneemt.

Gratis deelname; wel van tevoren aanmelden
Deelname aan Het Geheugenkabinet is gratis, wel dient u zich van tevoren aan te melden. U vindt het aanmeldformulier op www.coda-apeldoorn.nl/geheugenkabinet, via de knop ‘Eerstvolgende activiteit’. Aanmelden kan nog tot en met donderdag 15 oktober; er geldt een maximum van acht deelnemers. We beginnen 19 oktober om 10.00 uur in de Newtonzaal (in het souterrain van CODA Centrale Bibliotheek) en de bijeenkomst is om 11.30 uur afgelopen. We volgen uiteraard de op dat moment geldende richtlijnen van het RIVM; meer over de richtlijnen en onze huisregels is hier te lezen.

Na 19 oktober staan de volgende edities gepland op 16 november en 21 december.

Het Geheugenkabinet
Bij Het Geheugenkabinet in CODA Centrale Bibliotheek is informatie te vinden over ‘alles’ dat met het geheugen te maken heeft. Hier vindt u verschillende boeken en informatiemateriaal van Alzheimer Nederland en het Geheugensteunpunt; ook kunt u hier bijvoorbeeld spellen en dvd’s lenen. Het Geheugenkabinet is een samenwerking tussen CODA, het Geheugensteunpunt en Alzheimer Nederland, afdeling Oost-Veluwe. Op www.coda-apeldoorn.nl/geheugenkabinet is aanvullende informatie te lezen.