vrijdag, april 19Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

Hartkatheterisatiekamer vernieuwd in Gelre Apeldoorn

Foto: Medische Fotografie Gelre ziekenhuizen

Gelre ziekenhuizen heeft afgelopen maand een nieuwe hartkatheterisatiekamer in gebruik genomen op locatie Apeldoorn. Deze state-of-the-art hartkatheterisatiekamer is ter vervanging van de reeds aanwezige apparatuur van de afdelingen Hartfunctie en Hartkatheterisatie in Gelre Apeldoorn.

De nieuwe hartkatheterisatiekamer is uitgerust met de nieuwste techniek van beeldvorming om met een nog grotere mate van nauwkeurigheid afwijkingen van de kransslagaderen in beeld te kunnen brengen. Ook is aan het comfort van de patiënt gedacht. Sfeerverlichting en muziek zorgen ervoor dat de patiënt zich zoveel mogelijk op zijn/haar gemak voelt tijdens een ingreep.

Wat is een hartkatheterisatie?
Een hartkatheterisatiekamer is een ruimte waarin onder andere hartkatheterisaties en pacemakerimplantaties worden uitgevoerd. Deze onderzoeken en behandelingen moeten onder steriele omstandigheden gebeuren. Dit betekent dat de kamer aan strenge hygiënische eisen moet voldoen. De onderzoeken en behandelingen worden uitgevoerd door een cardioloog of een cardioloog in opleiding onder supervisie van een cardioloog samen met een hartfunctielaborant.

“Een hartkatheterisatie is een onderzoeksmethode waarbij onder andere de kransslagaderen in beeld kunnen worden gebracht (coronair angiografie). Dit gebeurt door contrastvloeistof via een katheter direct in de kransslagaderen te spuiten en via röntgenstraling zichtbaar te maken op een groot beeldscherm. De kransslagaderen voorzien de hartspier van bloed. Door aderverkalking (atherosclerose) kunnen vernauwingen in deze kransslagaderen optreden, met als gevolg angina pectoris of nog erger verstoppingen met als gevolg een hartinfarct.
Deze nieuwe generatie hartkatheterisatiekamer kan deze bloedvaten nog beter in beeld brengen. Dit is vooral van belang om beter te kunnen bepalen wat de beste behandeling (dotterbehandeling of bypass-operatie) zou zijn,” vertelt cardioloog Reinier Waalewijn.

De hartkatheterisatie kan ook gebruikt worden om drukken in verschillende delen van het hart en bloedvaten te meten. Dit wordt gebruikt om de werking van de hartspier en de hartkleppen te onderzoeken. Op de hartkatheterisatiekamer vinden ook pacemakerimplantaties plaats. Een pacemaker is nodig bij patiënten die een te traag hartritme hebben of bij wie het hartritme herhaaldelijk lange pauzes vertoont. Daarnaast kunnen speciale pacemakers worden ingebracht voor specifieke vormen van hartfalen.