maandag, november 11Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

Gemeente Apeldoorn is topper in ecologisch bermbeheer en wint Beste Berm Bokaal

Foto: Stichting Landschapsbeheer Gelderland

De gemeente Apeldoorn heeft vandaag de Beste Berm Bokaal ontvangen tijdens het online symposium Toekomst  Ecologisch Bermbeheer. Volgens de jury is deze gemeente een topper in ecologisch bermbeheer en een voorbeeld voor andere gemeenten. Steeds meer gemeenten willen meer biodiversiteit realiseren door de bermen minder vaak te maaien, zodat bloeiende kruiden en insecten zich kunnen ontwikkelen. Op het veel bekeken online symposium zijn de ervaringen van Gelderse gemeenten met ecologisch bermbeheer besproken en wensen voor de toekomst benoemd.

Lessen van het Leernetwerk Ecologisch Bermbeheer
De afgelopen twee jaar hebben Gelderse gemeenten meegedaan met het Leernetwerk Ecologisch Bermbeheer, dat Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) in opdracht van de provincie Gelderland organiseerde. Daarin zijn waardevolle ervaringen uitgewisseld, waarin niet alleen het bermbeheer aan bod kwam, maar ook de vertaling hiervan in bestekken, de samenwerking binnen gemeentes, de communicatie naar burgers en het verwerken van maaisel. Op het symposium zijn deze lessen uit het netwerk gedeeld aan belangstellenden uit Gelderland maar ook daarbuiten. De uitreiking van de Beste Berm Bokaal op het symposium is een stimulering voor alle Gelderse gemeenten die stappen zetten in een meer natuurlijk bermbeheer. Daarnaast gaf gedeputeerde Peter Drenth zijn ambities voor de toekomst van ecologisch bermbeheer in de provincie Gelderland. Anthonie Stip van de Vlinderstichting vertelde over Kleurkeur, het keurmerk voor ecologisch bermbeheer.

Beste Berm Bokaal
Stichting Landschapsbeheer Gelderland heeft de gemeente Apeldoorn gekozen als winnaar van de Beste Berm Bokaal. De gemeente Apeldoorn is erg actief in het ecologisch bermbeheer. Het overgrote deel van haar bermen wordt één keer per jaar gemaaid en het maaisel wordt afgevoerd, waardoor de berm verschraalt en kruiden als gewone margriet, reigersbekje en boterbloemen kunnen groeien. Bijzonder is dat deze gemeente al 30 jaar lokaal zaad van inheemse soorten wint en weer gebruikt bij inzaaien. Allemaal maatregelen die goed zijn voor insecten. Ook legt de gemeente goed uit naar haar inwoners waarom er minder gemaaid wordt en wat de voordelen zijn voor natuur en landschap. Deze ervaringen heeft de gemeente ook in het leernetwerk gedeeld. Een voorbeeld voor andere gemeenten en dus een terechte winnaar!

Via een livestream was het symposium, dat werd georganiseerd door de provincie Gelderland en SLG, te volgen. Het symposium en het leernetwerk zijn financieel mogelijk gemaakt door de provincie Gelderland en de Nationale Postcode Loterij.