vrijdag, mei 24Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

Fashioncheques voor gezinnen met inkomen tot 130% van minimum

Foto: Rob Voss | Mediabank Apeldoorn

Nieuwe (winter)kleren kopen voor kinderen is niet voor elke ouder of verzorgende vanzelfsprekend. Zeker in deze tijd waarin veel kosten stijgen. De gemeente Apeldoorn steunt daarom inwoners met een inkomen tot 130% van het sociaal minimum nu extra. Zij krijgen een kledingbon van 100 euro voor elk kind onder de 18 jaar. Wethouder Sunita Biharie: “We willen onze inwoners letterlijk en figuurlijk niet in de kou laten staan.”

De ‘fashioncheques’ zijn deze week opgestuurd. Hiermee helpt de gemeente 1880 gezinnen met in totaal ongeveer 3500 kinderen. Wethouder Biharie: “We doen er alles aan om armoede te bestrijden en vinden het heel belangrijk dat álle Apeldoorners een normaal leven kunnen leiden. En dus in hun eigen levensbehoeften kunnen voorzien. Of het nou gaat om geld voor je energierekening, de huur, kleding, boodschappen, sporten en ga zo maar door.” Daarvoor heeft de gemeente verschillende regelingen, aangevuld met maatwerk. Biharie: “Het zijn echt niet alleen mensen in de bijstand die het moeilijk hebben. Heel veel mensen hebben op dit moment geldzorgen. Ook winkeliers, ondernemers en werkenden.”

Automatisch opgestuurd
De fashioncheques zijn automatisch opgestuurd naar iedereen met kinderen onder de 18 jaar die in 2022 de energietoeslag ontvangen heeft. De fashioncheque is niet aan te vragen.

Op de pagina over de energietoeslag is precies te lezen wie energietoeslag kan aanvragen. Komt u ook in aanmerking en heeft u zich nog niet gemeld? Dat kan nog steeds: tot en met 31 december! Als u voor dit jaar nog energietoeslag krijgt en kinderen onder de 18 jaar heeft, stuurt de gemeente de kledingbonnen ook toe.

Waar te gebruiken?
De fashioncheques zijn te gebruiken bij heel veel winkels en webshops in Nederland. Het saldo van 100 euro is in delen uit te geven. De cheques zijn geldig tot 20 december 2024.

Budget voor ondersteunen lage inkomens
Elk jaar heeft de gemeente budget voor het ondersteunen van inwoners met een lager inkomen. Omdat bij sommige regelingen niet vooraf precies is in te schatten hoeveel mensen een beroep erop doen, begroten we dit budget vrij ruim. Hierdoor kan het zijn dat er geld overblijft. Dat is ook dit jaar het geval. Dat maakte het mogelijk om aan het einde van het jaar iets extra’s te doen, in de vorm van fashioncheques voor kinderen.

Samen sterker
Naast de ondersteuning die de gemeente biedt, zijn er veel andere initiatieven om mensen die het moeilijk hebben te helpen. Biharie: “We zijn heel blij om te zien dat veel van onze inwoners en ondernemers allerlei acties en initiatieven organiseren om mensen die het moeilijk hebben in onze gemeente te helpen. Dat vind ik hartverwarmend en zo maken we met z’n allen echt het verschil. Samen sterk tegen armoede!”