zondag, juli 14Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

Ervaringen van vrijwilligers en gezinnen in boekje Stimenz Home-Start

Op woensdag 10 maart heeft wethouder Detlev Cziesso het eerste exemplaar in ontvangst genomen van het boekje ‘Stimenz Home-Start, ervaringen van vrijwilligers en gezinnen’. In het boekje vertellen een aantal ouders en vrijwilligers over hun contact met elkaar.

Greet Bouman, directeur/bestuurder van Stimenz benadrukte dat Home-Start een bijzonder programma is. Het mooie aan het programma is dat de vrijwilligers zelf ervaringsdeskundigen zijn. Verder is de verbinding tussen deelnemer en vrijwilliger gebaseerd op een klik en het is niet zo dat de vrijwilliger aan de ouder komt vertellen hoe deze het moet doen. Er ontstaat vaak iets wat dichtbij vriendschap komt en nog jarenlang wordt voortgezet. Met hun inzet en steuntje in rug, maken de vrijwilligers van Home-Start het verschil voor ouders en kinderen.

Wethouder Detlev Cziesso is blij met het boek: “Misschien is het mooiste dat we elkaar te bieden hebben wel ‘a gift of time’; echte oprechte aandacht. Als die aandacht gepaard gaat met de praktische wijsheid van vrijwilligers met veel ervaring, ontstaat er een onuitwisbare indruk in de levens van kinderen. De verhalen in dit boekje zijn indrukwekkend en hebben me regelmatig geraakt. Ik dank alle ouders, kinderen en vrijwilligers voor hun waardevolle werk.”

Tijdelijk een steuntje in de rug nodig?
Home-Start is er voor alle gezinnen die in de gemeente Apeldoorn wonen en tenminste 1 kind onder de 7 jaar hebben. Kinderen opvoeden is meestal heel leuk. Alleen gaat dat niet altijd even makkelijk. Meestal zijn problemen zelf op te lossen, maar soms is er geen energie meer voor. Wie tijdelijk wat steun kan gebruiken, kan contact opnemen met Home-Start. Een vrijwilliger van Home-Start komt aan huis en biedt steun, vriendschap en een luisterend oor. De ondersteuning bestaat uit een dagdeel per week persoonlijke aandacht, een steuntje in de rug, tijd om te luisteren en een handje helpen.

Ook meedoen aan het Stimenz Home-Start team?
Er is een team van 40 vrijwilligers actief om gezinnen met jonge kinderen tijdelijk te ondersteunen.

Het gaat bij vrijwilligers vooral om levenservaring, een oprechte, open en positieve houding. Ieder mens beschikt over een schat aan ervaringen, vaardigheden, deskundigheid en kennis. De vrijwilligers hoeven dan ook geen speciale opleiding gevolgd te hebben om een ouder te kunnen ondersteunen. Ze krijgen begeleiding door een voorbereidingscursus, persoonlijk contact, groepsbijeenkomsten en workshops. Hierdoor heeft Home-Start niet alleen ouders/gezinnen iets te bieden, maar ook de vrijwilligers zelf.

Meer informatie of aanmelden
Voor meer informatie over het programma of aanmelden kan men bellen met Stimenz (088 784 64 64) of een e-mail sturen naar home-start@stimenz.nl. Meer informatie is ook te vinden op www.stimenz.nl.