woensdag, december 6Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

Energiepunt officieel geopend

Foto: Rob Voss

Met een druk op de knop zette wethouder Maarten van Vierssen vandaag de warmtepomp in werking die het Energiepunt in de Paslaan verwarmt.

Daarmee opende hij officieel het nieuwe energieloket in de Apeldoornse binnenstad. Inwoners van Apeldoorn kunnen hier terecht voor gratis en onafhankelijk advies over het verduurzamen van hun huis.

Het Energiepunt opende op 6 januari al zijn deuren, maar de officiële opening moest nog gebeuren. Wethouder Maarten van Vierssen is trots op het resultaat: “In de eerste 10 dagen na de opening ontving het Energiepunt al tientallen bezoekers. Ook komen er veel aanvragen binnen voor gratis energie coaching bij mensen thuis. Apeldoorners willen dus graag aan de slag willen met isoleren, zonnepanelen, energie besparen, verduurzamen. Het is alleen knap lastig, want waar moet je beginnen, hoeveel kost het en hoe pak je dat aan? Ik spreek uit ervaring, want ik ben zelf nu bezig met het isoleren van mijn huis. Het is goed dat we als gemeente nu een plek kunnen bieden waar je makkelijk binnenloopt voor advies. En waar je ook nog eens allerlei voorbeelden van warmtepompen, zonnepanelen, isolatie, en vloerverwarming kunt bekijken. Dat inspireert!”

Concrete voorbeelden
Het Energiepunt is gevestigd in de kelderverdieping naast fietsenstalling Paslaan. De ruimte is met een traplift ook goed bereikbaar voor mensen die wat minder goed ter been zijn. Dankzij speciale LED verlichting is de ruimte ook verrassend licht. Bedrijfsleider Sander Lubberhuizen vertelt: “Bezoekers ontvangen we eerst met koffie. Daarna bespreken we de vraag waarmee iemand komt. Vervolgens schetsen we wat opties zijn en welke financieringsmogelijkheden er zijn. Maar we verkopen geen producten. We hebben geen commercieel belang en geven daarom onafhankelijk advies. Wel kunnen we in het Energiepunt concrete voorbeelden van maatregelen laten zien, om een idee te geven van wat er mogelijk is. Bijvoorbeeld een warmtepomp; we hebben hier 7 verschillende typen hangen. Je kunt die zelf bekijken en bijvoorbeeld ook horen hoeveel geluid zo’n pomp maakt. Dat blijkt vaak veel minder dan wat mensen vrezen.”

Aan de slag met je huis
Het Energiepunt is een initiatief van de gemeente en onderdeel van Energiek Apeldoorn. Binnen dat platform werkt de gemeente samen met de Apeldoornse energie coöperatie de A en lokale energie-initiatieven zoals bijvoorbeeld Kerschoten Energieneutraal. Bedrijfsleider Sander Lubberhuizen: “Die samenwerking is belangrijk. Samen met deA bieden we bijvoorbeeld de energiecoach aan huis als service aan. Aan dat maatwerkadvies blijkt veel behoefte. Ook bouwen we relaties op met lokale installateurs, leveranciers en banken. We willen het lokale netwerk rondom duurzame energie versterken. Want als je aan de slag wilt met je huis, loop je tegen allerlei vragen op. Ook over financiering en techniek.”

Thema-avonden
Binnenkort starten in het Energiepunt ook speciale thema-avonden. Dus bijvoorbeeld een avond over isolatie of zonnepanelen. Sander Lubberhuizen: “In een paar uur weet je dan wat er te koop is op de markt, wat belangrijke keuzes zijn en welke financieringsmogelijkheden er bestaan. Met die informatie kunnen mensen veel beter bepalen wat ze willen en welke aanbieder ze daarbij kiezen. Wij helpen ze op weg.”

Openingstijden en meer informatie
Het Energiepunt is geopend van maandag t/m donderdag van 11:00 tot 17:00 uur en op vrijdag tot 16:00 uur. Je kunt zonder afspraak binnen lopen. Om bezoekers ook buiten kantoortijden advies te kunnen bieden, worden de openingstijden binnenkort verder verruimd.

Op de website www.energiekapeldoorn.nl vind je meer informatie en kun je ook een afspraak plannen met een energiecoach.