vrijdag, mei 24Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

Eerste hoofdprijs Thuiskunst-wedstrijd voor Duncan Smit

Foto: De Klup Apeldoorn

De allereerste hoofdprijs van de online Talens-Thuiskunst-wedstrijd van de Klup Apeldoorn is gewonnen door Duncan Smit. Hij won vvv bonnen met een waarde van 75 euro met zijn prachtige kunstwerk Unicron. De Thuiskunstwedstrijd is voor alle mensen met een verstandelijke beperking die thuis zitten door de Coronacrisis. Ze mogen maken wat ze willen: schilderijen, tekeningen, brei- of haakwerkjes, een lied, een dans of nog iets anders. Als ze het maar zelf maken.

De tweede prijs ging naar het Thomashuis aan de Hoenderparkweg. Zij maakten met de groep bewoners samen een boeiende soap aflevering over Corona (filmpje). De creativiteit, inzet en kwaliteit was sterk. De derde prijs is gewonnen door Ramon Slootmans die een prachtige tekening maakte van zichzelf. Blijhoofd, omdat Ramon dat altijd tekent wanneer hij blij is.

Iedere twee weken worden drie winnaars blij gemaakt met vvv bonnen ter waarde van 75 euro, een Talens Prijzenpakket ter waarde van 50 en 25 euro.

Diversiteit
Al snel nadat de Thuiskunstwedstrijd van start ging, kwamen de eerste inzendingen binnen. Schilderijen, tekeningen, een coronafilm, een vogelhuisje, een vaasje en kunstwerken van papier. De eerste uitslag van de Thuiskunstwedstrijd werd vrijdag 17 april bekend gemaakt. Duncan werd verrast door één van de juryleden die de eerste prijs kwam brengen aan huis. De andere prijswinnaars worden blij gemaakt door Talens die het prijzenpakket naar hen toe brengt.

Jury
De jury bestaande uit de drie directeuren van het cultuurkwartier (Carin Reinders, CODA, Gerrit Steenbergen, ACEC, Dirk de Bruin, Gigant), de nieuwe directeur van ’s Heerenloo (Bas Jansen), sponsor Royal Talens Foundation (Els van Alphen) en de nieuwe bestuurder van de Klup (Karen Hop). Het enthousiasme over deze eerste editie is groot onder de juryleden. Er wordt gekeken naar hoe het kunstwerk gebruikt is als uiting voor het thuiszitten in deze tijd, de kwaliteit en originaliteit van het eindproduct en hoe het werk indruk maakt en inspireert.

De hoofdprijs
Wat gaat de winnaar met het prijzengeld doen? Duncan is gek van Transformers. Met het prijzengeld gaat hij knutselspullen kopen, want alles is opgegaan aan zijn inzending. Maar vooral gaat hij kijken naar een nieuwe Transformer die hij aan zijn collectie kan toevoegen.

Duncan over zijn kunstwerk: “Het is een papieren Transformer die ik helemaal gemaakt hebt . Van papier. Het is een personage van een oude Transformer film uit 1986. Het is een planeet die andere planeten op eet. Zijn naam is Unicron. Deze planeet veranderd in een enorme robot. Ik heb papier, lijm en verf gebruikt. Ik ben ongeveer 2 weken bezig geweest. En voor het ontwerp ben ik een dag bezig geweest.” Deze grondige voorbereiding viel de jury op! Dat hij de hoofdprijs zou winnen, had hij al een beetje verwacht. Toch is hij er stil van.

Tweede ronde
De Talens-Thuiskunst-wedstrijd van de Klup is nog niet afgelopen. Alle mensen met een verstandelijke beperking mogen meedoen en thuis een kunstwerk maken. Deelnemers moeten een foto of video maken als ze aan het werk zijn met hun kunstwerk en als het af is. Beide foto’s of video’s kunnen gemaild worden naar info@deklupapeldoorn.nl of geappt naar 06 82494887.

De eerstvolgende prijsuitreiking is maandag 4 mei. Inleveren voor de tweede ronde kan nog tot en met vrijdag 1 mei.

Nog meer creatief aan de slag?
Deze week is het museumweek. Tijdens de dit jaar digitale museumweek zetten ruim 400 musea hun collectie in de schijnwerpers met ieder een eigen pronkstuk. CODA heeft aan het pronktuk, het bananencollier van Marion Herbst, een wedstrijd gekoppeld om zelf een sieraad te maken. Meedoen kan via www.coda-apeldoorn.nl/museumweek.