woensdag, juni 12Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

Eerste Basiscursus wespenconsulent in Apeldoorn

Foto: Maureen Glandorf

Op 6 april geeft de Wespenstichting de eerste Basiscursus wespenconsulent in Apeldoorn, en wel in het Knooppunt Natuur en Buitenleven (KNB) aan de Spadelaan 8. Tijdens deze cursus leer je welke sociale wespensoorten er in Nederland voorkomen, hoe je ze herkent en hoe je problemen met wespen oplost. Na het afronden van de cursus kan je wespenconsulent worden, maar je kan de cursus ook uit interesse voor sociale wespen volgen zonder wespenconsulent te worden.

Het nut van wespen
Wespen staan nogal in een negatief daglicht. Op zich begrijpelijk vanwege de steken die pijnlijk en vervelend zijn. Toch is de kans dat je gestoken wordt door een wesp erg klein, wat natuurlijk wel echt een probleem is wanneer je allergisch bent voor wespengif. Wat veel mensen alleen niet weten, is hoe nuttig wespen opruimers zijn. Zo ruimen ze kadavers op waardoor ze niet gaan rotten, en vangen in één zomer kilo’s aan insecten. Hiermee voorkomen ze dat we vliegen-, dazen- en muggenplagen krijgen.

Daarnaast bestuiven wespen ook bloemen, planten, fruitbomen en andere gewassen. Ze komen op andere gewassen af dan bijen en vlinders, waardoor ze onmisbaar zijn voor de biodiversiteit. Kortom: zonder wespen zou de wereld er heel anders uitzien, zelfs onleefbaar worden voor mensen.

Leer alles over sociale wespen
Wist je dat er in Nederland alleen al zo’n vijfduizend soorten wespen voorkomen? Daarvan zijn er vijftien sociale wespen, de wespen die de bekende wespennesten maken. Tijdens de Basiscursus wespenconsulent leer je heel veel: van sociale wespensoorten herkennen tot technieken voor het verplaatsen van wespennesten. Een wespenconsulent hoeft trouwens zelf niet per se wespennesten te kunnen verplaatsen, wel is het goed om te weten wanneer verplaatsing wel mogelijk is als alternatief voor verdelging met gif.

De Wespenstichting en Apeldoorn
Hoewel de Wespenstichting haar oorsprong heeft in Groningen, is er wel een sterke band met Apeldoorn. Bestuurslid en woordvoerder Nathan Veenstra woont in Apeldoorn en de Wespenstichting is in gesprek met zowel de gemeente als de Apenheul over een duurzame aanpak van eventuele problemen met wespen. Met de eerste Basiscursus wespenconsulent wordt die band nog eens verder versterkt. Wil je meer weten over de cursus, stuur je vraag dan naar nathan@wespenstichting.nl. Direct aanmelden kan via de website van de Wespenstichting.