woensdag, december 6Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

Een prehistorische brons-schat uit Bruggelen

Foto: museum het Valkhof

In het kader van de Nationale Archeologiedagen in de gemeenten Apeldoorn en Epe houdt de Archeologische Werkgroep Apeldoorn in samenwerking met de sectie archeologie van de gemeente Apeldoorn een archeologische rondwandeling in het natuurgebied Bruggelen op zondag 13 oktober om 11 uur en 14 uur.

Ten zuiden van de A1 bij Apeldoorn, in het natuurgebied Bruggelen ligt een rij grafheuvels. Oorspronkelijk waren er meer dan 10 maar een aantal is bij de ontginning van de heide verdwenen. Bij deze ontginning ergens in de eerste helft van de 20e eeuw is een bronsschat gevonden. De schat bestond uit een bronzen bijl, een armband, fragmenten van nog drie armbanden, een deel van een mes en van een bronzen staaf.

De voorwerpen zijn op enig moment door juf. Ooster (1879 – 1965) geschonken en uiteindelijk in museum het Valkhof in Nijmegen terecht gekomen waar ze te bewonderen zijn.

De bijna 3000 jaar oude voorwerpen behoren zeker tot de oudste Apeldoornse sieraden.

Wel blijft het een mysterie, want behalve dat ze afkomstig zijn uit Bruggelen, is vrijwel niets over de voorwerpen bekend. Of is er misschien nog iemand die uit overlevering meer kan vertellen over deze schatvondst? Kom het ons vertellen of kom ter plekke kijken tijdens de archeologische rondwandeling door Bruggelen door de Archeologische Werkgroep Apeldoorn. We bezoeken grafheuvels, ijzerkuilen en sprengkoppen en de geschiedenis van het gebied komt dan ook ruim aan bod.

Op het Leesten kunt u bovendien een bronssmid aan het werk zien samen met zijn vrouw de tingieter. Je mag de smid helpen met het vuur opstoken en bij de tingieter kan je je eigen hangertje maken.

Voor de wandeling graag opgeven via awa.apeldoorn@gmail.com) verzamelen voor de wandeling op 13 oktober 2019 om 11 uur of 14 uur bij de kiosk van Het Leesten. Zie ook: www.archeologie-apeldoorn.nl. Voor meer informatie over de overige activiteiten in het kader van “Veluwse versieringen” in de plaatsen Epe, Heerde en Vaassen zie de website van de Nationale Archeologiedagen https://www.archeologiedagen.nl/ .