zondag, juli 14Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

Een nieuwe stadsdichter gezocht!

Foto: Mediabank Apeldoorn Marketing

Aad van der Waal is de vierde stadsdichter van Apeldoorn. In december 2019 eindigt zijn benoeming en daarom is de commissie Stadsdichter* op zoek naar een opvolger. Op donderdag 30 januari 2020, aan het begin van de Poëzieweek, wil zij de nieuwe stadsdichter voorstellen aan het Apeldoorns publiek.

Wat is een stadsdichter?

De stadsdichter is ‘Poëtisch Ambassadeur van Apeldoorn’ en wordt formeel aangesteld door het college van B&W. Hij of zij heeft de gave om met een speciale blik naar de stad te kijken, te zien wat anderen niet zien, te zeggen wat anderen niet zeggen, te zoeken naar diepere lagen en dimensies van onze stad. Samen met de commissie Stadsdichter zoekt hij of zij naar actuele maatschappelijke thema’s waar een gedicht over geschreven kan worden, dat ook als ansichtkaart gepubliceerd kan worden en dat op een passende locatie voorgedragen kan worden.

Criteria waaraan de stadsdichter moet voldoen
1. De stadsdichter heeft laten zien dat hij of zij goede poëzie kan schrijven.
2. De stadsdichter woont of werkt in de gemeente Apeldoorn.
3. De stadsdichter is geïnteresseerd in zaken die in deze regio spelen.
4. De stadsdichter is flexibel en kan over verschillende onderwerpen schrijven.
5. De stadsdichter is bereid om zijn of haar gedichten voor te dragen bij diverse gelegenheden.

Proces
Dichters die belangstelling hebben voor het stadsdichterschap kunnen dit aangeven door een mail te sturen aan stadsdichter@apeldoorn.nl. Bijgevoegd graag twee gedichten; een vrij gedicht over Apeldoorn dat representatief is voor het eigen werk en een sonnet met als thema: de intocht van sinterklaas in Apeldoorn. De uiterlijke inzenddatum is vrijdag 8 november 2019.

De commissie Stadsdichter zal de gedichten geanonimiseerd lezen. Hierna worden enkele dichters uitgenodigd voor een gesprek en wordt de nieuwe stadsdichter gekozen.

Het stadsdichterschap is in principe voor 2 jaar en de stadsdichter krijgt jaarlijks een bescheiden honorarium.

Meer informatie is te lezen op www.apeldoorn.nl/stadsdichter.