zondag, juli 14Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

Een nieuwe dimensie voor de Marktstraat en Beekstraat

Foto: Gemeente Apeldoorn

Maandagochtend gaf wethouder Mark Sandmann het startsein voor de werkzaamheden aan de Marktstraat en Beekstraat. Dit deed hij door een bouwbord te onthullen aan de Beekstraat, met hierop het ontwerp voor de Marktstraat met het verbindende waterelement de Marktstroom. De werkzaamheden duren tot en met november. Het voetgangersgebied wordt uitgebreid, waardoor deze straten na afronding van de werkzaamheden onderdeel uitmaken van het kernwinkelgebied.

Marktstroom en meer groen
Het inrichten van dit gebied gaat verder dan alleen het opnieuw bestraten. In de Marktstraat komt de Marktstroom, een waterelement dat stroomt vanaf de Deventerstraat tot aan de Beekstraat. In het najaar wordt het eerst deel van het verbindend waterelement in de Markstraat opgeleverd en in gebruik genomen. In 2020 wordt het waterelement doorgetrokken richting de Deventerstraat, over het nieuwe Plein van de Stad. Met de speelse elementen die worden toegevoegd, wordt het een echte blikvanger en biedt het speelvertier voor kinderen. Naast water worden er ook meer bomen en andere beplanting aangebracht en wordt het voetgangersgebied uitgebreid. Het waterelement geeft, samen met het groen in het gebied, verkoeling in de zomer. De Markstroom maakt van de Marktstraat Apeldoorns eerste echte klimaatstraat. Mede mogelijk gemaakt dankzij subsidies van de Provincie Gelderland en het Waterschap.

Duurzaam ontwikkelen met oog voor historie
De ontwikkeling van dit gebied wordt samen met vastgoedeigenaren, ondernemers en gemeente aangepakt. Met als missie: dit gebied tot een aantrekkelijk stuk stad maken voor winkelend publiek, nieuwe en bestaande ondernemers. Dit gebeurt onder andere door het herstellen van historische gevels. De gemeente heeft hiervoor het Gevelfonds opgericht met als doel om de historische waarde van de stad te herstellen. Met behulp van dit fonds zijn al meerdere gevels in de binnenstad hersteld in oude glorie. Daarnaast ondersteunt de gemeente Apeldoorn in het verduurzamen van de panden. Mark Sandmann is blij met alle ontwikkelingen in de stad: “Met de start van de werkzaamheden luiden we weer een nieuwe fase in van het mooier en aantrekkelijker maken van de binnenstad. Dankzij de samenwerking met ondernemers, bewoners en investeerders kunnen we dit doen. In uitvoerende zin moeten we dit jaar eerst door het zuur, en ik realiseer me dat dit veel vraagt van bewoners en ondernemers. We zetten ons als gemeente in om de overlast te beperken en de bereikbaarheid zo groot mogelijk te houden.”

Ontwikkeling zuid-oost kant binnenstad
Na de transformatie van de Marktstraat en de Beekstraat volgt de verdere aanpak van de zuidkant van de binnenstad. Dit najaar starten de voorbereidingen voor de Grifthof (het gebied tussen de Beekstraat en de Hofstraat). In 2020 start de nieuwbouw op de hoek Hoofdstraat/Hofstraat en aansluitend wordt de openbare ruimte opnieuw ingericht.