vrijdag, mei 24Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

Een jaar echte Apeldoornse schone stroom

Foto: Zonnepark Apeldoorn

De lente staat voor de deur. De zon laat zich vaker zien en de terrassen zitten weer vol. Goed nieuws. Want dat betekent dat zonnepark Apeldoorn straks weer volop zonne-energie produceert. Als initiatiefnemers van dit park zijn Encon en Over Morgen enorm trots op het feit dat het park nu een jaar in productie is. En een goed jaar achter de rug heeft.

Op 13 april 2018 was het zover. De ‘stekker’ van het zonnepark werd in het elektriciteitsnet gestoken. Sindsdien heeft het park ruim 3.850.000 kWh aan energie opgeleverd. Voldoende om gedurende het hele jaar 1100 huishoudens van stroom te voorzien. Dit is stroom die onze lokale partner energiecoöperatie deA afneemt en levert aan huishoudens in Apeldoorn. Misschien wel bij één van de investeerders uit Apeldoorn. Want door middel van crowdfunding verzamelden we vorige jaar 250.000 euro, waarbij de buren van het zonnepark en bewoners uit Apeldoorn eerst exclusieve toegang kregen om te investeren.

Mei
In mei 2018 draaide de 11.078 zonnepanelen direct al overuren. Met 626.193 opgewekte kWh was dit de beste maand van het park tot nu toe. In totaal heeft het park al gezorgd voor een besparing van 2.370.550 kg CO2, of gelijk staat aan het compenserende effect van 547.050 bomen. Hier is wethouder Sandmann van de gemeente Apeldoorn heel blij mee: “We hebben een enorme opgave als het gaat om het energieneutraal maken van Apeldoorn. Daar hebben we partners voor nodig, zoals Over Morgen, Encon en deA, die een jaar geleden al zonnepark Apeldoorn aansloten. Initiatieven als deze maken Apeldoorn mooier en schoner.”

De toekomst
Het afgelopen jaar hebben we veel bezoekers bij het zonnepark gehad. Veel mensen waren geïnteresseerd in onze aanpak en het resultaat. We zijn blij dat we met Zonnepark Apeldoorn ook anderen inspireren om bij te dragen aan een duurzame wereld. En we vertellen daar graag over.