zondag, juni 16Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

‘Durf jij het aan om je vooroordeel te ontmoeten?’

Foto: CODA

Iemand die moeite heeft met lezen en schrijven en dat jarenlang voor zijn omgeving verzweeg. Een donorkind met twee moeders. Een non-binair persoon. Het zijn enkele van de ‘levende boeken’ in de Living Library, op zaterdag 26 november in CODA Centrale Bibliotheek.

In de ontmoeting met deze en andere ‘levende boeken’ gaan bezoekers de confrontatie aan met hun eigen vooroordelen. Klopt jouw beeld van iemand op basis van de buitenkant wel met de werkelijkheid? De ‘boeken’ zijn mensen die je in het dagelijks leven misschien niet snel spreekt. Living Library daagt deelnemers uit verder te kijken dan uiterlijk of wat je denkt te weten, door in de belevingswereld van een ander te stappen. Alles kan worden gevraagd en besproken.

Voor deze editie is er keuze uit ruim tien gesprekspartners. Dat zijn allemaal mensen die (vaak) te maken hebben met vooroordelen. Onder hen voor het eerst een donorkind met twee moeders. Haar motivatie om mee te doen: “Iedereen heeft een vader en moeder, toch? Ik ook natuurlijk. Nou ja, genetisch gezien dan. Ik ben namelijk niet met mijn vader opgegroeid. In plaats daarvan heb ik niet één, maar twee moeders. En die vader? Dat is een zaaddonor. Als ik vertel over onze gezinssituatie krijg ik vaak veel vragen over hoe het is om je vader niet te kennen: ‘Mis je hem niet?’, is een vraag die ik vaak krijg. Ook doen veel mensen gelijk aannames: ‘Je zult wel problemen hebben met de omgang met mannen’ of: ‘Je zult vast lesbisch worden.’ Graag ga ik met je in gesprek over mijn ervaringen met het opgroeien in een gezin dat door veel mensen als bijzonder wordt gezien – maar dat stiekem best normaal is.”

Ook nieuw in de catalogus van ‘levende boeken’ is een laaggeletterde, die meer dan veertig jaar voor zijn omgeving verzweeg dat hij moeite heeft met lezen en schrijven. ‘Dom’, ‘niet sociaal aangelegd’ en ‘zeker nooit naar school geweest; deze zestiger heeft het allemaal gehoord. Hij voelde veel schaamte maar inmiddels durft hij erover te praten. “Toen mijn twee collega’s met pensioen gingen en ik me niet langer achter hen kon verschuilen wist ik: nu moet ik wel.”

Andere ‘levende boeken’ zijn onder meer een zwarte vrouw (‘Ik maak het soms mee dat mensen mij behandelen alsof ik ongeletterd ben en niet voor mezelf kan opkomen, terwijl ik vloeiend Nederlands spreek en docent ben’), iemand die spastisch is en vaak op haar beperking wordt beoordeeld en een non-binair persoon. Laatstgenoemd ‘boek’ voelt zich niet thuis in een bepaald gender en gaat sinds een aantal jaar door het leven als non-binair. ‘Onzin’, krijgt hen regelmatig te horen. Maar is dat terecht? En wat is non-binair eigenlijk? Lees dit boek en kom erachter.

De Living Library werkt bijna zoals een gewone bibliotheek. Deelnemers bekijken bij de balie een catalogus met beschikbare ‘levende boeken’. Via de balie geven ze aan met wie ze in gesprek willen. Daarna brengt de baliemedewerker deelnemers en ‘boeken’ met elkaar in contact en legt de spelregels uit. Een gesprek duurt 20 tot 30 minuten. Er zijn meer ontmoetingen mogelijk.

Voor meer informatie: www.coda-apeldoorn/livinglibrary