maandag, december 4Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

Doek valt per 1 juli voor REAL-X

Foto: Real-X

Skatepark en jongerencentrum Real-X in Apeldoorn verkeert al langere tijd in financieel zwaar weer. De stichting die nu 15 jaar bestaat, moest in het verleden vaker verhuizen en kreeg na haar laatste verhuizing naar het Zwitsalterrein te maken met extra bezuinigingen op haar subsidie. De gemeenteraad was niet voornemens om deze bezuiniging terug te draaien. De oplopende huurkosten en forse, jaarlijks aflopende subsidiebedragen konden in de afgelopen jaren niet worden gecompenseerd met nieuwe plannen en inkomsten uit extra activiteiten. 

De gedwongen sluiting per 13 maart vanwege het Corona virus levert nu een nog groter financieel probleem op. De kosten voor huur en exploitatie lopen door voor Real-X maar inkomsten, naast de resterende subsidie, zijn er niet. Ook de regelingen van de overheid kunnen dit niet voldoende compenseren. Het bestuur van de stichting heeft daarom moeten beslissen de deuren van het, onder jongeren populaire, skatepark te sluiten. Het plan is om de deuren voor bezoekers te sluiten per 1 juli en de sleutel weer aan de gemeente te overhandigen op 1 september. De stichting hoopt nog op openstelling in de maand juni voor de extra inkomsten en een eindfeest.

Het verdriet is groot bij velen, jongeren, ouders, vrijwilligers en stagiaires. Maar ook een grote groep kwetsbare jongeren die in Real-X een veilige thuishaven vonden zijn gedupeerd en weten niet waar ze vanaf nu terecht kunnen om te sporten, te gamen, muziek te maken of hun vrienden te ontmoeten. Jolien Westerbroek en David Hornbeck, die al die jaren de drijvende kracht zijn geweest achter Real-X kunnen de sluiting nog maar moeilijk een plek geven.

Jolien: “Er zijn veel zorgen en vragen. Er is verdriet en onbegrip. Niet alleen bij ons maar ook bij veel jongeren. Zij hebben net als wij hun stinkende best gedaan om Real-X overeind te houden. Jongeren en ook ouders zijn vaak bezorgd en boos. Zij vragen zich af waarom alle voorzieningen voor jongeren worden gekort. Waarom wil de gemeente niet ook dat laatste stukje helpen? Waar moet ik nu heen om te skateboarden als het regent? Wat gaat er met de Pokémon groep gebeuren? Waar moeten mijn kinderen nu de sociale regels leren? Wij vinden het zo sneu voor al die kids die Real-X nog steeds nodig hebben, die het thuis of op school niet fijn hebben en zich in Real-X wel goed voelen en ontwikkelen. Maar ondertussen zijn we ook erg trots en dankbaar voor al die jaren dat we de jongeren hebben kunnen helpen en begeleiden met skateboarden, school of hun problemen. Toen we net begonnen zeiden we tegen elkaar: ‘al kunnen we er maar eentje op de goede weg helpen, dan is onze missie al geslaagd’. Intussen zijn dat er best veel geworden, dus onze missie is geslaagd! Nu rest ons de moeilijke taak van het afbouwen.”

David: “De laatste jaren waren wat betreft de bedrijfsvoering erg zwaar, we konden niet voor- of achteruit. De jongeren hebben dit jaar nog een prachtig opbouwplan gemaakt waarbij ze zelf veel extra vrijwilligerswerk wilden gaan doen. Ik had zo verwacht dat dat zou lukken, maar toen kwam de gedwongen sluiting van het Corona virus er overheen. Dat was de druppel. Het park was onze droom, die valt nu in duigen. Ik hoop dat we misschien in het klein verder kunnen, maar dat is koffiedik kijken.