vrijdag, mei 24Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

De vele gezichten van de IJssel in beeld in dok Zuid

Foto: Helena Beumer | CODA

Tien fotografen van de Deventer Fotokring brengen de rivier De IJssel voor even naar Apeldoorn. In een nieuwe expositie in dok Zuid tonen ze de vele gezichten van wat zij de mooiste rivier van Nederland noemen. In de mist bij opkomende zon, bijvoorbeeld. Met schelpen als sieraden in het zand. Of in bevroren wintertooi.

De deelnemers aan de expositie zijn verenigd in de zogenoemde huiskamergroep Natuur. Ieder van hen maakte een kleine serie foto´s, waarin het ‘IJsselgevoel’ van de fotograaf zichtbaar wordt. Het zijn series met schelpen en veertjes, met trappen en bankjes, met een natuurspeeltuin en een zonsopkomst, met winterse beelden en ganzenvluchten, met menselijke ingrepen en met droombeelden.

Bovendien zijn er twee series ‘kettingfoto’s’ te zien. Eén van de fotografen begint zo’n serie met een foto, waarna telkens twee volgende fotografen met eigen beeld op het voorgaande reageren. De maker van de eerste foto sluit weer de rij. Zo ontstaat er een dubbelserie met een en dezelfde foto als uitgangspunt.

Tot slot laat een van de fotografen in vijf collages haar interpretatie van de elementen zien, in bijzondere vormen en kleuren.

Woord en beeld
Bij de beelden staan korte teksten onder de titel ‘Mijn IJssel’. Zoals deze, van Pieter W. Leeflang:

De IJssel die ik zie en fotografeer is van en voor iedereen.

Het IJssellandschap dat in mijn hoofd ontstaat en dat ik in mijn dromen zie is van mij.

Deze landschappen worden (….) zichtbaar gemaakt voor iedereen die het wil zien.

 Of deze regels van Aarttina Tellegen:

Iedereen kan urenlang vanaf de bankjes bij de IJssel van het uitzicht genieten.

Eenieder met haar of zijn eigen gedachten.                                                   

 CODA dok Zuid is te vinden aan de 1e Wormenseweg 460 in Apeldoorn; de openingstijden van de expositie zijn hier te vinden.