vrijdag, september 29Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

De Stoomtrein is één van de leukste uitjes van Gelderland

Foto: VSM

De Veluwsche Stoomtrein Maatschappij (kortweg VSM) is derde geworden in de verkiezing ‘Leukste uitje van Gelderland 2019’, dit werd bekend gemaakt tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Hart van Holland te Nijkerk. Tijdens deze ANWB-verkiezing brachten ANWB-leden in totaal 63.000 stemmen uit op het uitje dat zij het meest waarderen, zowel voor de landelijke als provinciale verkiezing.

Het Nederlands Bakkerijmuseum is verkozen tot het leukste uitje van de provincie, ’t Veluws Zandsculpturenfestijn op de tweede plaats en de VSM volgt op plek drie. Tien uitjes waren in totaal in de race voor de felbegeerde titel van het ‘Leukste uitje van Gelderland 2019’. Andere genomineerde waren het Elisabeth Weeshuis Museum in (Culemborg), Klimbos Achterhoek, Klimbos Veluwe, Marius van Dokkum Museum (Harderwijk), MuZIEum (Nijmegen), Natuurpark Berg en Bos (Apeldoorn) en de Pannenkoekenboot (Nijmegen).

Over de VSM wordt onder andere gezegd: “Een onvoorstelbaar mooi stuk cultureel erfgoed dat voor iedereen goed toegankelijk is met uiterst deskundig en vriendelijk personeel (vrijwilligers). Een absolute MUST voor alle opa’s, vaders met kinderen en kleinkinderen.”. De vrijwilligers zijn dan ook enorm trots op het behalen van de derde plaats in deze verkiezing, met veel passie worden menig vrij uurtjes besteed aan de instandhouding van dit erfgoed.

Jaarlijks organiseert de ANWB de verkiezing van het ‘Leukste uitje van Nederland’. In de voorgaande jaren heeft de VSM wel de top 10 weten te behalen, maar vielen zij niet eerder in de prijzen. Waar een gedeelte van de top 10 dit jaar nieuw is in de lijst, heeft de VSM het grootste deel van haar concurrentie achter zich gelaten en door weten te stomen naar de derde plaats.

Voor de landelijke verkiezing van het ‘Leukste uitje van Nederland’ nomineerde de ANWB tien uitjes. Dit jaar is de Efteling verkozen tot leukste uitje. Dierenpark Amersfoort behaalde de tweede plaats en GaiaZOO is derde geworden.

De VSM rijdt als bijzondere attractie met diverse stoomlocomotieven over de Veluwe. De reis met de stoomtrein voert over de meer dan honderd jaar oude spoorlijn tussen Apeldoorn en Dieren; De Koningslijn. Het station Beekbergen vormt het hart van dit levende spoorwegmuseum.

In de loop der jaren is een indrukwekkend en afwisselend materieelpark opgebouwd met daarin een grote collectie oude stoom- en diesellocomotieven, historische rijtuigen en goederenwagens. Het unieke is dat de VSM wordt gerund door uitsluitend enthousiaste en vakbekwame vrijwilligers. Met veel zorg, geduld en kennis werken zij aan de instandhouding en het onderhoud van de locomotieven, rijtuigen, goederenwagens en de spoorlijn. Met hun inzet heeft de VSM inmiddels de grootste collectie rijvaardige stoomlocomotieven van Europa. Met recht dus één van de leukste uitjes van de provincie Gelderland.

Afgelopen winter hebben de vrijwilligers van de VSM hard gewerkt aan het groot onderhoud, zo zijn vele locomotieven, rijtuigen en de spoorlijn weer onder handen genomen. Traditioneel opent de VSM met Pasen weer haar rijseizoen, dit jaar is er extra hard gewerkt om al op 14 april onder stoom te komen op de Veluwe. Op zon- en feestdagen en in schoolvakanties stoomt de VSM tussen Apeldoorn en Dieren.