woensdag, juni 12Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

De grootste van Nederland heeft nu ook een vestiging in het zuiden van het land

Foto: Van Tongeren Watertechniek

Het was de ontbrekende schakel in de rijk geschakeerde ketting. De Apeldoornse onderneming Van Tongeren Watertechniek mocht zich al even de grootste in deze branche noemen, maar het zuiden van Nederland was nog een witte vlek. Tot dit moment! Vandaag is namelijk de overname van Raaijmakers en Zn. Bronbemaling in Volkel wereldkundig gemaakt. “Soms doen zich kansen voor en het is aan ons om ze wel of niet te pakken. Steek je de kop in het zand of zoals ons de kop boven het maaiveld. Ik ben onvoorstelbaar blij”, stelt directeur Guido van Tongeren.

Is het toeval dat beide ondernemingen passen in de categorie familiebedrijven? Nee, waarschijnlijk niet. Al is het natuurlijk nooit het belangrijkste motief voor een overname. De firma Raaijmakers & Zn. was tot vandaag in handen van William en Robert Raaijmakers. De gebroeders, de tweede generatie van het 54 jaar oude bedrijf, blijven overigens gewoon mede het bedrijf aansturen. En het bedrijf behoudt gewoon zijn naam, kleur en identiteit. We willen respecteren wat er in al die jaren is opgebouwd.”

Van Tongeren bekent dat hij eigenlijk niet eens op zoek was naar een ander bedrijf. “Nadat we in anderhalf jaar tijd dubbel zo groot zijn geworden, was eigenlijk een periode van consolideren aangebroken. Maar ja, als je dan via de bedrijfsmakelaar de prospectus van zo’n bedrijf ontvangt, dan weet je dat je een unieke kans in handen hebt gekregen.”

Raaijmakers en Zn. is specialist in alle mogelijke methodes van bemaling en het uitvoeren van grondboringen. Dat komt voor een groot deel overeen met Van Tongeren Watertechniek. “Als je kijkt naar de bedrijfscultuur en de techniek zijn er veel overeenkomsten. Het machinepark is vergelijkbaar met dat van ons en er werken goede mensen die daar over het algemeen al langere tijd actief zijn.”

Met de ‘verovering’ van het zuiden heeft Van Tongeren de vurig gewenste geografische spreiding. Bovendien is een grotere schaal handig met het oog op de thema’s voor het komende decennium. “Als je kijkt naar duurzaamheid en circulariteit verwacht ik de komende jaren veel te moeten investeren. Als je groter bent, heb je meer slagkracht om dat soort investeringen te kunnen doen. Hetzelfde geldt zeker voor het werven van personeel”, aldus Van Tongeren die blij is dat er ook eens positief economisch nieuws te melden is. “Het laat zien dat wij denken in oplossingen en optimistisch naar de toekomst kijken.”