zondag, juli 14Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

De decembermaand: wat als het te druk is in de stad?

Foto: Rob Voss | Beeldbank Apeldoorn marketing

U heeft de overheid al vaker horen zeggen; het is deze maand extra belangrijk om drukte te vermijden en op rustige momenten uw boodschappen te doen. Maar wat doen we deze laatste weekenden voor de kerst als het tóch te druk wordt in de Apeldoornse stad? Met ingang van dit weekend zijn in de binnenstad zes drukte-stewards aanwezig ter ondersteuning van de gemeentelijke handhavers.

Deze stewards zijn als het ware hun extra ogen en oren. Ook zij zullen mensen aanspreken waar nodig, bijvoorbeeld als een wachtrij de doorgang blokkeert. Verder zijn er vier ‘meetpunten’ gerealiseerd in de Hoofdstraat die de handhavers ter ondersteuning voorzien van cijfers over de bezoekersaantallen.

Wat als het te druk is?
Bij te grote drukte sluit de gemeente tijdelijk het drukste stuk van de Hoofdstraat af om hier de drukte op te lossen. Dit om hopelijk te voorkomen dat er opgeroepen moet worden om het centrum te verlaten. Het drukste stuk Hoofdstraat is meestal het gedeelte tussen de Brinklaan en de Mariastraat. Als het hier te moeilijk wordt om anderhalve meter afstand te houden, dan wordt dit stuk van de Hoofdstraat afgesloten. Dit betekent dat winkelend publiek gewoon kan blijven winkelen, maar dat er tijdelijk geen mensen worden toegelaten op dit gedeelte. De drukte-stewards zullen bezoekers vragen om te lopen. Zodra er weer meer ruimte is op het afgesloten stuk, kunnen zij weer mensen toelaten.

Wat als het te druk blijft?
Als de situatie niet opgelost kan worden met het tijdelijk afsluiten van een deel van de Hoofdstraat, kan het zijn dat het winkelende publiek wordt opgeroepen om het centrum te verlaten. Dit gebeurt in samenwerking met de politie. De winkels blijven wel open. Ook verandert in dat geval de boodschap op de tekstkarren rondom de stad. Op de tekstkarren komt dan te staan dat het te druk is in de binnenstad en dat er gevraagd wordt niet meer naar de stad te komen.

Wat kunt u doen?
Deze corona-decembermaand is voor veel mensen moeilijk, met alle geldende maatregelen. Zo ook voor onze ondernemers. Koop daarom zoveel mogelijk lokaal uw kerstinkopen en kerstdiner! De oproep blijft ook: winkel zoveel mogelijk doordeweeks. Kunt u alleen in het weekend uw boodschappen doen? Kies dan voor een vroeg moment, of bezoek de koopzondagen in december. Koop gericht en kom, wanneer mogelijk, alleen.