donderdag, april 25Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

D66, PvdA en ChristenUnie doen oproep aan burgemeester voor noodopvang vluchtelingen

Foto: Pixabay

Naar aanleiding van de noodsituatie bij de centrale vluchtelingenopvang in Ter Apel, verzoeken de Apeldoornse fracties van D66, Partij van de Arbeid en ChristenUnie burgemeester Ton Heerts om onderzoek te doen naar mogelijke noodopvang in de regio van Apeldoorn. Een van de mogelijke locaties voor noodopvang die de fracties noemen is de huidige militaire kazerne in Nieuw Milligen. 

Door de nieuwe toestroom van Afghaanse vluchtelingen en trage doorstroom staat de asielopvang in Nederland onder druk. Dit leidt tot een crisissituatie in Ter Apel die op dit moment 750 mensen opvangt, terwijl er maar plek is voor 275 mensen. Naast het tekort aan bedden, zorgt dit voor een onveilige situatie. Er zitten veel mensen bij elkaar in kleine ruimtes wat de risico’s bij brand verhoogt en ook risico’s voor de gezondheid met zich brengt. Koen Schuiling van Veiligheidsregio Groningen in Nieuwsuur geeft aan dat de situatie in Ter Apel als een zeer ernstige crisis beschouwd moet worden.

De urgentie is hoog om meer opvangplekken te creëren in Nederland. Daarom verzoeken D66, PvdA en Christenunie burgemeester Ton Heerts om een inventarisatie te maken voor mogelijke extra opvangplekken in de gemeente Apeldoorn en te kijken of bijvoorbeeld een noodopvang in de militaire kazerne in Nieuw Milligen mogelijk is. De huidige kazerne wordt pas in 2024 verbouwd voor de nieuwe marinierskazerne en wordt op dit moment gebruikt door de Landmacht en Marechaussee.

Raadslid Dennis Russchen van D66 Apeldoorn: “Mensen in nood, waarvan een deel nota bene veel voor Nederland heeft betekend elders in de wereld, kunnen we niet in de kou laten staan en verdienen een waardig onderkomen.”

Het College van burgemeester en wethouders heeft begin september aangegeven dat Apeldoorn niet weg zal kijken voor haar verantwoordelijkheid wat betreft eventuele noodopvang, maar de AZC opvang aan de Deventerstraat na ingebruikname niet te willen uitbreiden voordat er een positief raadsbesluit is genomen. Christenunie, PvdA en D66 constateren dat de huidige situatie dringend noodopvangmogelijkheden vereist om onder andere de druk op de asielopvang in Ter Apel te verlichten en de hoognodige capaciteit te vergroten om Afghaanse vluchtelingen op te kunnen vangen in Nederland. Als grote gemeente in Oost- Nederland past het Apeldoorn om net als in het verleden ook nu weer die gevraagde extra inspanning te leveren om in deze crisissituatie te kijken naar mogelijkheden voor noodopvang binnen de gemeente.