woensdag, juni 12Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

Cursisten GIGANT exposeren in dokZuid

Foto: CODA

Schilderijen, portretten en keramiek: de voorjaarsexpositie van Kunst in dokZuid biedt volop variatie. De tentoonstelling is samengesteld uit werk van cursisten van cursushuis GIGANT. Verspreid over de ruimte in deze CODA vestiging worden bezoekers verrast door een grote verscheidenheid aan technieken, stijlen en materiaalgebruik.

Zo laten negen cursisten model- en portrettekenen en -schilderen een selectie van hun werk zien. De groep werkt naar aanleiding van een model. De meeste deelnemers hebben al jarenlang les van docent Margreet Heinen. Hoe verschillend ze zich ook blijven ontwikkelen, een ding heeft hun werk gemeen: niet de gelijkenis met het model is het belangrijkst, maar de manier waarop het model wordt verbeeld. Dat is de uitdaging. De materialen die ze gebruiken zijn onder meer houtskool, inkt, krijt en acrylverf. In deze expositie is een kleine greep te zien uit het gemaakte werk van het afgelopen cursusseizoen.

Margreet Heinen is beeldend kunstenaar en docent tekenen en schilderen. Haar eigen werk bestaat uit tekeningen, schilderijen en objecten.

Cursisten van Magda Buijs laten in dokZuid schilderijen zien, in aquarel, olieverf en acryl. Aan de hand van verschillende thema’s en projecten die zowel het kijken als de verbeelding stimuleren, maken zij in de lessen tekeningen en schilderijen in diverse formaten en met verschillende technieken. Daarbij wordt aandacht besteed aan compositie, kleurgebruik, abstractie en realisme, en aan de technische mogelijkheden van uiteenlopende materialen.

Als docent tekenen en schilderen is Magda Buijs gespecialiseerd in aquarelleren. In haar eigen vrije werk spelen schepen een belangrijke rol.

Hoe veelzijdig keramiek is laten cursisten van Mariëlla Koenders zien. Van draaien op een pottenbakkersschijf tot handvormen, van kleiverf tot glazuren. In haar Kleywerk Ateliers bij GIGANT draait het om zowel verbeelding als techniek. Aspecten die daarbij aan de orde komen zijn onder meer handvormen (welke kleisoort gebruik je voor welke techniek) en het gebruik van verschillende soorten mallen. Kleywerk is een samenwerking tussen Koenders en gastdocenten. Behalve bij GIGANT worden er cursussen en workshops gegeven op onder meer scholen.

CODA dok Zuid is te vinden aan de 1e Wormenseweg 460 in Apeldoorn; kijk voor de openingstijden op www.coda-apeldoorn.nl