dinsdag, februari 27Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

Cultuur bij je buur pakt weer uit

Foto: Lotte de Jong. Credits: Neeltje Griffioen

In het weekend van 13 en 14 april is er geen ontkomen aan: op de zaterdag- en zondagmiddag zijn er voor de zesde keer op rij een kleine 300 korte optredens en exposities van vooral Apeldoornse artiesten en kunstenaars. Niet op de bekende podia maar op verrassende plekken in heel Apeldoorn. In huiskamers, tuinen, wijkcentra en verzorgingshuizen ontvangen gastvrije inwoners de artiesten en bezoekers tussen 13 en 17.15 uur. Het meest actuele programma is te zien op www.cultuurbijjebuur.nl. Alle optredens zijn openbaar en gratis toegankelijk.

Cultuur
De 75 aangemelde artiesten laten zien wat er in Apeldoorn te vinden is op een breed cultureel gebied. Koren, beeldend kunstenaars, bands, vertellers, fotografen, songwriters en theatergezelschappen doen mee. Het muzikale aanbod is enorm gevarieerd en in alle stijlen: klassiek, jazz, pop, wereldmuziek, enz. Elk van de optredens duurt een half uur en wordt in de meeste gevallen ook nog 2 keer herhaald.

Bij je buur
Als een locatie op het ene moment vol is, kan de bezoeker het later nog eens proberen. En ondertussen genieten van een ander optreden elders in de buurt. De verschillende tijdschema’s maken het mogelijk om 6 optredens bij te wonen. Dat vraagt wel enige planning vooraf. De programmakrant is verkrijgbaar bij Gigant en op diverse openbare plekken in Apeldoorn. De website geeft het meest actuele overzicht en is ook geschikt voor gebruik op een smartphone waardoor de locaties nog makkelijker te vinden zijn.

Afterparty
Voor wie er maar geen genoeg van kan krijgen of nog moet afkicken, is er de Afterparty op zondagavond 14 april in ’t Cafeetje van Marja aan de Hoofdstraat 166. Gastlocaties en artiesten genieten samen nog even na van het onstuimige weekend. Publiek is uiteraard ook welkom.

Van 18 tot 20 uur speelt The Lot haar repertoire van indiepop, countryrock en aanverwante muziekstijlen. Naast wat eigen werk, ook verrassende covers van o.a. The Decemberists, R.E.M. en The Jayhawks. De band geeft een eigen draai aan de frisse, melodieuze gitaarpopliedjes met een kop en een staart. Soms pakt dat melancholisch uit, hier en daar scherp, vaak zijn de nummers vrolijk, zeker sfeervol, eigenzinnig en bovenal prettig om naar te luisteren.

Cultuur bij je buur is onderdeel van Gigant, markant in cultuur. Het jaarlijkse evenement is mogelijk met steun van de gemeente Apeldoorn, de Rabobank, het Sluyterman van Loo Fonds en Albert Heijn.

Een vrijwillige bijdrage van de bezoekers is van harte welkom om Cultuur bij je buur 2019 mede mogelijk te maken.