dinsdag, april 16Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

Chemotherapie thuis in regio Apeldoorn en Zutphen

Foto: Medische Fotografie, Gelre ziekenhuizen

Sinds kort biedt Gelre ziekenhuizen patiënten met kanker de mogelijkheid om bepaalde chemokuren thuis te krijgen. “Dat kon al met chemotherapie in de vorm van tabletten,” vertelt Cathrien Tromp, internist-oncoloog. “Nu zijn we ook gestart met langlopende chemokuren die in 24-46 uur via een continu intraveneus infuus gegeven worden.

Dit kan ofwel met een 2 of 3 daagse opname in het ziekenhuis, maar ook thuis met een infuuslijn en een draagbare infuuspomp. Tijdens een kankerbehandeling brengen patiënten veel tijd in het ziekenhuis door. Dat wordt vaak als belastend ervaren en wij willen meer comfort bieden. We merken nu al dat de patiënten die we deze behandeling thuis kunnen bieden, dit met beide handen aangrijpen. Praktisch gezien krijgen patiënten de infuuspomp aangesloten op hun infuuslijn in het ziekenhuis op de dagbehandeling oncologie. Deze wordt vervolgens 24 of 46 uur later thuis afgekoppeld door een specialistisch verpleegkundige van de thuiszorg. En de patiënt kan zowel bij hen als bij ons terecht met vragen.”

Samenwerking met thuiszorgorganisaties en zorgverzekeraar
Samen met thuiszorgorganisaties Vérian en Sensire en met financiering en begeleiding van zorgverzekeraar Zilveren Kruis, heeft Gelre ziekenhuizen voor de komende drie jaar een stappenplan gemaakt om naast chemokuren via een infuuspomp ook chemotherapie via onderhuidse injecties thuis toe te gaan dienen. Het gaat dan altijd om die middelen die veilig thuis toegediend kunnen worden. Het doel is waar mogelijk de zorg naar huis te verplaatsen. Dat is niet alleen prettiger voor patiënten, het spaart ook ziekenhuisbedden uit. De eventueel al aanwezige reguliere thuiszorg kan daarnaast gewoon doorgaan, en hoeft niet te veranderen naar Vérian of Sensire.