maandag, juli 22Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

Buitenmuseum 75 jaar Vrijheid is vanaf 1 juli geopend

Foto: CODA

De viering van 75 jaar vrijheid en de bevrijding van Apeldoorn zou in april van start gaan met een erfgoedfestival en een buitententoonstelling. De planning werd vanwege corona gewijzigd, maar het Buitenmuseum 75 jaar Vrijheid is vanaf 1 juli geopend! Op 50 locaties in de binnenstad is de bevrijding van Apeldoorn in beeld gebracht met historische foto’s uit CODA Archief. Het Buitenmuseum is een initiatief van ACEC, CODA, GIGANT, ondernemers en Centrummanagement Apeldoorn.

Het was op 17 april van dit jaar precies 75 jaar geleden dat Apeldoorn door de Canadezen bevrijd werd. Met tanks kwamen ze over de Deventerbrug, op weg naar het centrum alwaar ze feestelijk en uitgelaten onthaald werden. In de tentoonstelling Buitenmuseum 75 jaar Vrijheid ontdekken inwoners en bezoekers de verhalen die verbonden zijn aan de bevrijding van Apeldoorn.

Ondernemers in de binnenstad zijn enthousiast over het Buitenmuseum. Gert-Jan Schilder van koffie- en theespeciaalzaak Kaldi: “Het herdenken en vieren van de Apeldoornse bevrijding sluit aan op de vrijheid die we ook in de huidige maatschappij moeten blijven koesteren en bewaken.” Moniek Polak van boekhandel Nawijn & Polak sluit zich daarbij aan. “Met de sfeer van toen en het comfort van tegenwoordig is het Buitenmuseum een prachtige manier om de geschiedenis van Apeldoorn te zien en te ervaren,” zegt ze.

De locaties van het Buitenmuseum zijn verzameld op een routeflyer. Deze flyer en een set ansichtkaarten zijn, zolang de voorraad strekt, gratis verkrijgbaar bij de deelnemende locaties in de binnenstad. De tentoonstelling is te zien tot en met zondag 25 oktober en sluit zo aan op de activiteiten rondom Operatie Market Garden en de Airborne Luchtlandingen.

Het Buitenmuseum volgt op de Canadian Walk audiotourapp die op 7 juni gelanceerd is. Deze audiotour leidt langs 26 maple leaf tegeltjes die telkens verbonden zijn aan een persoonlijk verhaal en zo een stuk Apeldoornse geschiedenis belichten. De tour neemt je mee naar Canada, de stranden van Normandië en Apeldoorn in de Bevrijdingsdagen. Buitenmuseum 75 jaar Vrijheid maakt deel uit van een erfgoedfestival en volgt de tentoonstellingen 100 Jaar Hoofdstraat (2018) en Werk & Ambacht (2019) op.