maandag, juli 22Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

Bijzondere muzikale middag in CODA Museum

Foto: CODA

SPMA (Samenwerkende Particuliere Muziekdocenten Apeldoorn) verzorgt meerdere keren per jaar muzikale middagen in CODA. Deze middagen zijn vooral bedoeld om geïnteresseerden op een informele manier kennis te laten maken met SPMA, de betrokken muziekdocenten en de instrumenten waarop lesgegeven wordt. De laatste middag van dit seizoen wordt een bijzondere: er wordt aangehaakt bij de tentoonstelling CODA Paper Art en hierbij speelt de vleugel die in CODA Museum staat een centrale rol. CODA Paper Art is van 10 juni t/m 27 oktober in CODA Museum te zien.

Docenten en leerlingen van SPMA verzorgen zaterdag 15 juni een bijzonder 4-mains miniconcert op de vleugel in CODA Museum. Deze muziekvorm ontstond in de tijd van Mozart, maar ook later werden veel symfonische stukken bewerkt voor 4-mains: muziekstukken die geschreven zijn om met z’n tweeën (vier handen) op de piano of vleugel te spelen.

Tijdens deze bijzondere middag in CODA worden stukken op verschillende niveaus gespeeld. Zo zullen twee beginnende leerlingen het spits afbijten; zij spelen volgens de pianomethode waarbij 4-mains gebruikt wordt om leerlingen te ondersteunen en te motiveren. De stukken die zij ten gehore brengen, sluiten op speelse wijze aan bij een aantal kunstwerken die rond het thema flora en fauna in CODA Paper Art te zien zijn. Een ander thema waar muzikaal bij aangehaakt wordt, is het thema cultuur. Dit is onder andere te horen in een aantal dansen van G. Hengeveld waaronder een Hongaarse, een Franse en een Zuid-Amerikaanse Rumba. Rond het thema verbinding wordt een sonate van F. Poulenc gespeeld. Met deze sonate voor vier handen wilde hij dichter bij een van zijn lieftallige studentes in de buurt komen. Waar of niet, die intimiteit was van korte duur: deze sonate is een heel kort werkje. Daarnaast zijn ook de bekende 4-mains van onder andere Diabelli, Schumann, Weber en Debussy te horen Tot slot zullen de pianodocenten Meta Heerze en Karin Volmer de prachtige Fantasie in f mineur van Schubert uitvoeren.

De muzikanten vormen deze middag een gemengd gezelschap van alle leeftijden en dat maakt dit miniconcert geschikt voor alle generaties. De middag begint zoals altijd om 14.00 uur en duurt ongeveer een uur. Wil je hierbij aanwezig zijn, meld je dan voor aanvang bij de balie in CODA Museum.

Deze informatie is ook te vinden op www.coda-apeldoorn.nl/spma