vrijdag, april 19Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

Bevrijdingsdag Apeldoorn op vrijdag 17 april krijgt andere invulling

Foto: Apeldoorn Marketing

Op vrijdag 17 april is het precies 75 jaar geleden dat Apeldoorn bevrijd is. Op deze dag zijn er talloze Apeldoorn activiteiten gepland vanuit Vereniging Oud Apeldoorn (VOA), Stichting  Bevrijding ‘45, Open Kerk Commissie Grote Kerk, het Cultuurkwartier en Apeldoorn Partners. Door het Coronavirus is in gezamenlijkheid besloten om inwoners en bezoekers tijdig te informeren over het programma op 17 april.

Jaarlijkse herdenking Het Sluisje
De herdenking van de bevrijding van Apeldoorn bij Het Sluisje gaat niet door. Het Sluisje bij het Apeldoorns Kanaal speelt een belangrijke rol bij de bevrijding van Apeldoorn. Jaarlijks vindt op 17 april de officiële herdenking plaats. Dik Westerveld, VOA: “Het is enorm spijtig maar we kunnen niet anders, dit is pure onmacht.’’

Ontsteking bevrijdingsvuur
De jaarlijkse ontsteking van het bevrijdingsvuur in het Oranjepark wordt door Stichting Bevrijding ‘45 afgelast. Jaarlijks maken scholieren en lopers onderdeel uit van dit programma. Duitse scholieren waren dit jaar tevens uitgenodigd in het kader van dit jubileumjaar.

Activiteiten in de dorpen
Loenen heeft reeds aangegeven dat de activiteiten tot en met 18 april rondom 75 jaar bevrijding niet doorgaan. Ook Lieren en Oosterhuizen annuleren hun activiteiten op 17 april en komen met nadere berichtgeving over de overige activiteiten.

Foto-expositie in Grote Kerk
De foto-expositie die gepland stond in de Grote Kerk in Apeldoorn wordt verzet naar een datum later in het jaar. De expositie zal in het teken staan van de veteranen en is ingericht door de Vereniging Oud Apeldoorn. De kunstzinnige aankleding wordt verzorgd door Bert Loman uit Voorst. Er zullen obnjecten in Canadese, Nederlandse, Apeldoornse en Israëlische kleuren te zien zijn.

Canadian Walk en kunstwerk ‘De Boom der Vrijheid’
De audiotour Canadian Walk wordt zoals het nu lijkt op 17 april opgeleverd door Apeldoorn Partners. Het is een nieuwe gemarkeerde wandelroute waarbij je met je smartphone de geschiedenis van de Apeldoornse bevrijding door de Canadezen kunt ontdekken. De start van de 2,2 kilometer lange wandeling is bij het monument ‘Man met 2 hoeden’ aan de Loolaan en eindigt in de Paslaan bij het nieuwe kunstwerk ‘De Boom der Vrijheid’. De wandeling wordt gemarkeerd door speciale, gegraveerde tegels met een maple leaf: het symbool op de Canadese vlag. Henk van Voornveld, Apeldoorn Marketing: ‘’Het thema vrijheid is actueler dan ooit. Met inachtneming van de RIVM-maatregelen is dit een mooie en interessante wandelroute voor jong en oud die een goed beeld geeft van Apeldoorn in de periode 1940-1945 en de bevrijding door  ‘onze’ Canadezen.’’

Liberation Light Event
Voor de inwoners van Apeldoorn en wijde omgeving is er nog wel een ‘lichtpuntje’. Want, als de omstandigheden het toelaten, wordt het openingsevenement dat onderdeel uitmaakt van de Canadian Walk en Buitenmuseum verplaatst naar 31 augustus. Een bijzondere datum, omdat 75 jaar geleden in datzelfde weekend de eerste Koninginnedag na de oorlog werd gevierd. Koningin Wilhelmina werd in 1945 op 31 augustus 65 jaar.

Buitenmuseum

Bustour ‘in de voetsporen van de Canadese bevrijders’
De bustour ‘In de voetsporen van de Canadese bevrijders’ wordt geannuleerd. Mensen die al kaarten gekocht hebben bij CODA kunnen hun geld terugkrijgen zodra de museumbalie van CODA weer geopend is voor publiek. Apeldoorn Partners en Battlefieldtours gaan proberen om deze historische tours later in het jaar alsnog te organiseren.

Wandel- en fietsroutes langs oorlogsmonumenten
Vanaf 17 april zijn er diverse nieuwe online wandel- en fietsroutes langs oorlogsmonumenten beschikbaar op uitinapeldoorn.nl. De vier nieuwe fietsroutes voeren langs ruim 50 plaatsen waar herinneringen aan de oorlog en de bevrijding te vinden zijn. Denk hierbij aan het Nationaal Ereveld Loenen, maar ook Radio Kootwijk, Gorssel en het in het noorden verscholen dorp Vierhouten.

De nieuwe wandeling langs oorlogsmonumenten is reeds beschikbaar op uitinapeldoorn.nl/routes en is te volgen met een smartphone. De wandelroute is circa 6 kilometer en heeft als start- en eindpunt het CODA Museum.

De bevrijdingswandeling van het Apeldoorns Gidsen Collectief op 16 april en de fietstocht vanuit De Drie Ranken op 19 april gaan niet door.

Oproep: een gouden idee voor Bevrijdingsdag vrijdag 17 april
Een gouden idee voor vrijdag 17 april, waardoor 75 jaar bevrijding in Apeldoorn een bijzondere betekenis krijgt: daar wordt nu naar gezocht. Onze Canadese bevrijders en hun tweede en derde generatie een teken geven dat wij deze dag aan hun denken staat centraal. Alle ideeën zijn welkom! Heeft u een idee? Laat het ons weten door een e-mail te sturen naar redactie@apeldoornmarketing.nl.