maandag, juli 22Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

Beleveniskoffer brengt patiënten van Gelre Apeldoorn in beweging

Foto (bron Medische Fotografie Gelre ziekenhuizen): Vrijwilliger begeleidt patiënt bij gebruik van interactieve beleveniskoffer op afdeling B6 in Gelre Apeldoorn

Oudere patiënten van de afdeling B6 van Gelre Apeldoorn hebben sinds kort een welkome afleiding tijdens hun opname. Stichting Vrienden van Gelre Apeldoorn schonk de afdeling een beleveniskoffer. Dankzij deze gift kunnen patiënten nu virtueel een museum bezoeken, spelletjes doen of naar muziek luisteren. En dat door zelf het interactieve beeldscherm aan te sturen.

Vertier bieden met beleveniskoffer
“Op onze afdeling zien wij steeds meer oudere patiënten,“ vertelt afdelingshoofd Susan Groters. “We merken dat sommige patiënten weinig bezoek krijgen en daardoor weinig afleiding hebben. Hierdoor raken zij minder betrokken bij hun omgeving en zien we hun geestelijk welzijn achteruit gaan.”

“We willen graag dat deze mensen gestimuleerd en gemotiveerd worden om binnen hun mogelijkheden iets te doen te hebben buiten het bed om,” vervolgt Susan Groters. “Daarom stimuleren onze verpleegkundigen patiënten om uit bed te komen en om aan tafel te gaan zitten als hun fysieke toestand dat toelaat. Zo blijven ze in het ritme van de dag. Hiermee voorkomen we ook achteruitgang in mobiliteit of spierkracht en bed-complicaties zoals decubitus, longontsteking, urineweginfectie en trombose. We zochten naar een middel om deze groep oudere patiënten uitdaging te bieden of iets te doen te geven. En zo kwamen we uit bij de beleveniskoffer. Dit is een draagbare koffer waarin een PC zit. Hierop staan allerlei programma’s met bijvoorbeeld muziek, foto’s van vroeger of fragmenten van polygoonbeelden en spelletjes zoals memory. En de patiënt kan digitaal een museum bezoeken. Kortom veel programma’s om samen met de patiënt te doen en in gesprek te raken. Onze vrijwilligers spelen hierbij een belangrijke rol, en natuurlijk mag de familie of mantelzorger van de patiënt ook samen met de patiënt de beleveniskoffer gebruiken. Dit kan zowel uit bed aan tafel of bij het bed van de patiënt. We krijgen inmiddels veel positieve reacties en zijn dan ook heel blij dat we de beleveniskoffer hebben kunnen aanschaffen dankzij de Stichting Vrienden van Gelre.”

Vrijwilligerswerk in Gelre?
Lijkt het u leuk om ook als vrijwilliger binnen Gelre ziekenhuizen aan de slag te gaan, bijvoorbeeld op afdeling B6? Kijk dan op de website www.werkenbijGelre.nl/Vrijwilligerswerk.

Meer info over de beleveniskoffer op: www.belevenistafel.nl