zondag, juli 14Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

Ayden, Djamila en Jamari winnen Apeldoornse finales van De Nationale Voorleeswedstrijd

Foto: CODA

Ayden Vo van KBS De Zonnewende locatie Ravelijn, Djamila Bento van PCBO Willem van Oranje en Jamari Soijo van PC Montessorischool Passe-Partout Centrum hebben de winst gepakt tijdens de 28e editie van de Apeldoornse finales van De Nationale Voorleeswedstrijd; zij mogen zich een jaar lang Apeldoorns voorleeskampioen noemen!

De wedstrijd vond dit jaar op aangepaste wijze  plaats: digitaal en in de klas. De 24 deelnemers zijn allemaal afkomstig uit groep 7 of 8 en sleepten op hun eigen basisschool al de prijs van schoolkampioen in de wacht. In drie door CODA georganiseerde rondes namen zij het tegen elkaar op: één voor één lazen op afspraak in CODA een fragment voor uit een zelfgekozen boek in een ‘single-shot-video.’

De voorleesfragmenten werden beoordeeld door de jury – Gerrit Willem Termaat, docent Nederlands van Sprengeloo, oud-voorleeskampioenen Lotte Stoltenborgh en Annabel Rietveld en Kitty Nieuwenburg van CODA – waarbij gelet werd op onder andere uitspraak, verstaanbaarheid en tempo. Van de opgenomen voorleesfragmenten werd een compilatie gemaakt met de bekendmaking van de winnaars door de jury. De leerlingen van de deelnemende scholen bekeken in de klas met hun leerkracht de video’s en hoorden ter plekke of hun schoolkampioen gewonnen had; een spannend moment in alle groepen. De winnaar van de eerste ronde is Ayden van KBS De Zonnewende, hij las een fragment voor uit het boek Robinson Crusoe van Daniel Defoe. Hij wist de spanning en het avontuur op een voortreffelijke manier over te brengen op de jury en scoorde ook op andere onderdelen erg goed. In de tweede finale riep de jury Djamila van PCBO Willem van Oranje uit tot winnaar, zij las met veel plezier en bij het verhaal passende emotie voor uit Oma verdacht van Mieke van Hooft. Over de winnaar van de derde ronde was de jury unaniem: Jamari van de PC Montessorischool Passe-Partout Centrum. Hij las met zijn mooie voorleesstem op rustige toon en met de juiste tempowisselingen voor uit het boek De vuurlanden van Suzanne Collins. De winnaars werden op school persoonlijk bezocht en ontvingen naast een ticket voor de volgende ronde ook een boekenbon en een feestelijke bos bloemen.

Ayden, Djamila en Jamari gaan de gemeente Apeldoorn vertegenwoordigen in de regionale voorleesfinale op woensdag 31 maart aanstaande; in CODA en/of digitaal, afhankelijk van en aansluitend op de op dat moment geldende maatregelen. Deze finale wordt georganiseerd door CODA en de Bibliotheek Noord-Veluwe.