donderdag, december 7Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

Apeldoornse draaiorgelman blij met erkenning

Foto: Robin Hendriks

Alweer bijna 4 jaar laat Robin zijn draaiorgel ‘De Scala’ elke zaterdag horen in de Apeldoornse binnenstad. Enthousiast wil hij laten weten dat zijn hobby onder het Cultureel Erfgoed valt. Recent is de Nederlandse straatorgelcultuur officieel bijgeschreven in het Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland. Niet elke stad kan zich rijk rekenen met een dergelijk erfgoed, maar draaiorgel ‘De Scala’ laat zich elke zaterdag graag horen in Apeldoorn.

Zoals elke orgeldraaier heeft ook Robin Hendriks zijn vrolijke ambacht uit ideële overwegingen. Naast zijn vaste baan bij een loon-/verhuurbedrijf in de baggerwerkzaamheden is zijn draaiorgel zijn grote hobby en wil hij de draaiorgelcultuur levend houden. Het centenbakje helpt hem daarbij om dit mogelijk te maken.

Waarom draaiorgelman?
Zijn orgel dateert van voor de 1e wereldoorlog. Aanvankelijk heeft Robin de eerste twee jaar draaiorgel ‘De Scala’ met noodgrepen aan de gang gehouden. Begin 2018 heeft het een grondige restauratie ondergaan en glimt en klinkt ‘De Scala’ weer als nooit te voren. Hoe is deze hobby ontstaan? Aan het woord is Robin Hendriks:

“Een goede vriend van mijn opa had (model)treintjes en die vond ik erg leuk. Maar die man had ook diverse kleine orgeltjes, en daarmee speelde hij geregeld in het dorp. Mijn moeder vertelde me dat ze me bij de orgelman en dat de orgelman me aan het eind van de dag weer bij mijn opa en oma bracht. Geen enkele twijfel dat ik weg liep, want ik was gek van de muziek! Later kwam er een groot draaiorgel in het dorp. Nog nooit zoiets gezien. Daar was ik helemaal niet bij weg te slaan. Mijn moeder kreeg me bijna niet meer mee totdat ze een cd met draaiorgelmuziek had gekocht. Die draai ik nog geregeld.

Wat later heb ik bij vele orgelmensen als ‘hulp’ gelopen, een paar jaar in Alphen a/d Rijn. Elke zaterdag een uur fietsen heen en weer terug door weer en wind om mee te kunnen draaien. Daarna bijna 10 jaar elke zaterdag in Amersfoort. En nu, met mijn eigen orgel, al weer bijna 4 jaar in Apeldoorn, met echt enorm veel plezier! Ik kijk de hele week uit naar mijn zaterdag om lekker op pad te gaan en mensen blij te maken met draaiorgelmuziek! Want zeg nou zelf, er is toch niks mooiers om een lach op iemands gezicht te zien!