woensdag, november 29Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

Apeldoorn zet in op aanleg 5G netwerk

Foto: pixabay

De gemeente Apeldoorn zet in op de aanleg van een 5G netwerk. Daarvoor tekent de gemeente vandaag een intentieovereenkomst met de Oostenrijkse onderneming RadioLEDInternational GmbH. De gezamenlijke ambitie is in 2021 een dekkend 5G Corenetwerk in Apeldoorn aangelegd te hebben.

De gemeente Apeldoorn werkt onder de noemer Smart City aan (technologische) oplossingen om onder meer de leefbaarheid en economische concurrentiekracht te verbeteren. Het voorstel van RadioLED om te onderzoek of het aanleggen van een 5GCorenetwerk in Apeldoorn mogelijk is, kan een boost geven aan deze ambities. De komende maanden onderzoekt RadioLED welke juridische, financiële en technische maatregelen nog nodig zijn. De ambitie van het bedrijf is om dan in het najaar van 2019 te beginnen met de aanleg.

Wethouder Willems: “Dit gaat verder dan een leuk project, dit legt de basis voor alle technologische oplossingen van de toekomst: een netwerk dat die oplossingen mogelijk maakt. Zo komt Apeldoorn als Smart City steeds dichterbij.  Vanuit de overheid is het de opdracht het G5-netwerk over enkele jaren uitgerold te hebben: wij wachten niet, wij beginnen nu, in deze omvang als eerste stad in Nederland.”

Vooruitlopen op landelijke ambitie
In het landelijke Actieplan Digitale Connectiviteit  staat dat in 2023 alle Nederlanders over snel internet (minimaal 100 mb/sec) moeten beschikken, een grote meerderheid zelfs heel snel internet (1Gigabite per seconde). Een dekkingsverplichting voor draadloze communicatie (waaronder 5G) is daarbij een randvoorwaarde. Met deze intentieovereenkomst loopt Apeldoorn op die ambitie vooruit.

Kansen voor bedrijfsleven
Het Apeldoorns bedrijfsleven omarmt de kansen die het netwerk biedt. Het samenwerkingsverband Apeldoorn IT heeft positief gereageerd en slaat de handen ineen om slimme toepassingen te ontwikkelen op dit nieuwe netwerk.