maandag, maart 4Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

Apeldoorn maakt zich op voor verkiezing nieuwe Marktplein

Foto: Gemeente Apeldoorn

In december is het zover, dan kunnen alle Apeldoorners hun stem uitbrengen op hun favoriete ontwerp voor het nieuwe Marktplein. De keuze voor een nieuw Marktplein ligt volledig in de handen van inwoners van de gemeente Apeldoorn.

Ook kinderen vanaf zes jaar kunnen stemmen. Wethouder Mark Sandmann: “Het Marktplein is van iedereen; het plein van onze stad. Daarom vind ik het belangrijk dat Apeldoorners zelf het beste ontwerp kunnen kiezen. Een verkiezing dus. Ook kinderen maken gebruik van het plein, daarom vragen wij ook om hun mening.”

Persoonlijke stempassen maken het ‘net een ‘echte’ verkiezing’
Begin december ontvangt iedere Apeldoorner van zes jaar en ouder een stempas met unieke stemcode. Daarmee kan in de verkiezingsperiode van 7 t/m 17 december online een stem uitgebracht worden. Inwoners die hulp nodig hebben met stemmen of meer willen weten over de ontwerpen zijn welkom in ‘Stembureau 1’ bij Nawijn & Polak. De verkiezing krijgt hiermee een serieus karakter. “Ik vind het echt belangrijk dat iedereen in de gelegenheid wordt gesteld om zijn of haar stem uit te brengen”, aldus Sandmann. Op donderdagavond 6 december worden de ontwerpen voor het eerst aan het grote publiek getoond tijdens een kick-off in bioscoop VUE. Daar lichten de ontwerpbureaus hun ontwerp toe. “Iedereen is van harte welkom daarbij aanwezig te zijn”.

Leerlingen basisscholen creëren eigen versie van Marktplein
Basisschoolleerlingen worden intensief betrokken bij het ontwerpproces en de verkiezing van het Marktplein. Vanaf deze week kunnen leerlingen van basisscholen namelijk meedoen met maquette- en ontwerpwedstrijden. Groep 3 t/m 6 gaan aan de slag met kleurplaten. De twee hoogste groepen maken maquettes. Sandmann: “Wie weet, zit er bij een van de inzendingen nou nèt dat leuke idee dat het winnende ontwerpbureau nog kan toevoegen aan hun ontwerp”. Alle inzendingen zijn tijdens de verkiezingsperiode te bewonderen op ‘stembureau 1’ in Nawijn & Polak. Een deskundige jury zal voor zowel de kleurplaten als de maquettes een winnaar kiezen.

Zorgvuldig traject
In september en oktober gingen vier gerenommeerde ontwerpbureaus aan de slag met de nieuwe ontwerpen. Deze ontwerpen worden nu getoetst aan de meegegeven uitgangspunten, zoals budget, ruimte voor de markt en inpassing van de ingang van een fietsenstalling onder het plein.

De afgelopen maanden is er uitvoerig gesproken met belanghebbenden zoals ondernemers aan het Marktplein en vertegenwoordigers van de warenmarkt en de gemeente. Samen zijn deze partijen gekomen tot dit overzicht van uitgangspunten gekomen.