zondag, juli 14Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

Apeldoorn heeft twee voorleeskampioenen

Foto: CODA

Apeldoorn heeft twee kersverse voorleeskampioenen; Guusje Goudkuil (PCBO De Touwladder) en Karlijn Stoltenborgh (Sint Victor). Zij hebben de Apeldoornse kwartfinales gewonnen van De Nationale Voorleeswedstrijd die in CODA zijn gehouden.

Twintig leerlingen van verschillende basisscholen lieten de afgelopen anderhalve week horen wie het beste kon voorlezen. Ze werden hierbij aangemoedigd door het publiek en lazen hun spannende, vrolijke, verdrietige of grappige fragment voor in een vol CODA Auditorium. De twee kampioenen vertegenwoordigen Apeldoorn op 13 maart tijdens de halve finale van De Nationale Voorleeswedstrijd.

Het was een groot voorleesfeest met twee spannende kwartfinales. De meeste kinderen waren toch wel wat zenuwachtig, maar eenmaal in de voorleesstoel op het podium in CODA Auditorium was hier weinig meer van te merken. Het is duidelijk dat deze leerlingen niet voor niets kampioen van hun school zijn geworden.

“Guusje wist als beste het publiek mee te nemen in haar verhaal en las haar fragment uit De regels van Floor van Marjon Hoffman met de juiste dosis enthousiasme voor” – juryvoorzitter Marion Wiering (leesconsulent bij CODA). Het niveau in de tweede kwartfinale lag hoog, maar Karlijn sprong er als winnaar uit. “Ze wist precies wanneer ze langzamer moest lezen om zo het fragment spannend te maken. Karlijn maakte je nieuwsgierig naar het boek.”

Ook voor de meegekomen supporters was er een wedstrijd. Tijdens de jurypauzes werd de inmiddels alom befaamde Apeldoornse Aanmoedigings Prijs – de AAP – uitgereikt aan leerlingen die het mooiste spandoek en/of de beste yell hadden voor hun schoolkampioen. Dit jaar wonnen ook hierbij De Touwladder en de Sint Victor, met geweldige creaties.

Samen met zes andere plaatselijke winnaars uit de regio Noord-Veluwe gaan Guusje en Karlijn naar de halve finale van De Nationale Voorleeswedstrijd. Deze wordt gehouden op woensdag 13 maart in CODA. Na deze ronde volgt de Gelderse finale en tot slot is er de grote landelijke finale op 22 mei 2019 in Amstelveen.