zondag, juni 16Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

Aandacht voor monumenten tijdens Historisch Café op 1 september

Foto: CODA

In september staat het Historisch Café traditiegetrouw in het teken van de Open Monumentendagen. Sprekers vertellen over locaties die dit jaar onderdeel van het programma zijn. Zo vertelt Henk Weltje over het Westenenkerpark en de Metaalbuurt. Huub Thomas geeft een toelichting op de architectuur van Huis De Pasch aan het Oranjepark en Henry Rensink doet zijn verhaal over de landschapsarchitectuur van Parc Spelderholt. Het Historisch Café is op vrijdag 1 september en begint om 17.30 uur in CODA Café aan de Vosselmanstraat 299 in Apeldoorn. Toegang is gratis. 

 

Westenenkerpark en de Metaalbuurt door Henk Weltje 

Het Westenenkerpark ligt in een gebied tussen de Arnhemseweg, Westenenkerweg, Hoenderparkweg en de Aluminiumweg. Vroeger was hier de Rondweg Zuid en in dat gebied had een boer boerderij ‘Westeneng’. De boer had de naam ‘Houtjes’ vandaar dat het gebied de Houtjeskamp heette. In 1918 is boer Houtjes vermoord. Tot op de dag van vandaag is niet bekend wie dat gedaan heeft, al zijn er wel vermoedens. Na deze gebeurtenis is het gebied door De Goede Woning volgebouwd met arbeiderswoningen en heette het de Metaalbuurt. Ook is daarna het latere Westenenkerpark ingericht.  
 

Huis De Pasch door Huub Thomas 
Huis De Pasch, markant gelegen aan het Oranjepark, is een belangrijk ontwerp van architect A.H. Wegerif. Na 110 jaar van intensief gebruik deed zich onlangs de gelegenheid voor dit rijksmonument grondig te onderzoeken. De uitkomsten daarvan vormden de basis voor een plan van aanpak dat voorzag in herstel van de oorspronkelijke situatie. De keuzes die daarbij werden gemaakt, licht architectuurhistoricus dr. ir. Huub Thomas verder toe. 
 

Parc Spelderholt door Henry Rensink 

In 1905 gaf jonkheer L.F. Teixeira de Mattos aan de Haarlemse architect F.N.J. Haitsma Mulier opdracht om op ‘Het Groote Zand’ een buitenhuis te ontwerpen. Hij liet de bossen en zandverstuivingen ontginnen door de Nederlandse Heidemaatschappij, waar hij een belangrijke positie bekleedde. De Haarlemse tuinarchitect Leonard A. Springer ontwierp de tuinen en het park. In 1921 droeg Teixeira de Mattos Spelderholt over aan de Nederlandse Staat. Het park bood tot 2004 onderdak aan instituten voor pluimveeverbetering. 
 

Nieuws en column  

Vóór de pauze van het Historisch Café is er het bekende ‘nieuwsblok’, waarin aanwezigen een minuut de tijd krijgen om een activiteit bij het publiek onder de aandacht te brengen. In haar vaste gesproken column geeft directeur-bestuurder Carin Reinders van CODA haar kijk op een actueel erfgoedonderwerp.   

 

Volgende editie: vrijdag 6 oktober 2023 
Het volgende Historisch Café is op vrijdag 6 oktober 2023: een speciale (en extra lange) editie rondom Maand van de Geschiedenis 2023.