maandag, maart 4Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

Wonen in het Sportfondsenbad

Apeldoorn – officiële overdracht van het Sportfondsenbad en de Wilhelminaschool. Foto Rob Voss

Op vrijdag 22 februari zetten Hilly Jager, eenheidsmanager Projecten, Vastgoed en Grond van de Gemeente Apeldoorn en Gosse Dousma, directeur Van Wijnen Projectontwikkeling hun handtekening onder het contract waarin de plannen voor het Sportfondsenbad en de Koningin Wilhelminaschool worden beklonken. Deze twee historische plekken in het hart van Apeldoorn worden als één plan ontwikkeld, zodat er samenhang ontstaat die recht doet aan het bijzondere karakter van dit stadsdeel.

Transformatie naar woningbouw
De Koningin Wilhelminaschool – de oude MULO – en de bijbehorende hoofdonderwijzerswoning aan de Kerklaan 21-23 worden getransformeerd tot vijf stadsvilla’s. Het Rijksmonument behoudt zijn authentieke uiterlijk, maar wordt aan de binnenkant ingericht naar de wensen van deze tijd. Duurzaam, licht en comfortabel.

Badwoningen
Op de plek van het Sportfondsenbad – wie heeft er niet zijn zwemdiploma gehaald? – ontwikkelt Van Wijnen 18 woningen, waarvan 12 drive-in-woningen en 5 stadswoningen aan de centrumzijde van het plangebied. Het oude gebouw wordt gesloopt, maar in de nieuwbouw herken je de oude functie van de plek. Karakteristieke kenmerken – vormgeving, kleuren en beelden uit het oude Sportfondsenbad hebben de inspiratie gevormd voor de nieuwe architectuur van Lars Courage uit Apeldoorn.

Groene stad
De plannen worden aan elkaar gekoppeld door groene parken waarvan de bewoners gezamenlijk gebruik kunnen maken. Parkeren gebeurt zoveel mogelijk op eigen terrein, waardoor er veel open ruimte is om te wandelen en te spelen. Apeldoorn behoudt daarmee de historische waarde én doet eer aan haar naam als groene stad.

Hilly Jager: “Bij de verkoop hebben we bewust gekozen voor de ontwikkeling van de beide locaties. Omdat dit stadsdeel nu door één partij wordt ontwikkeld, ontstaat er samenhang tussen de transformatie van het monument en de nieuw te bouwen stadswoningen. We zijn erg blij dat Van Wijnen het historische karakter van de school en het zwembad terug laat komen. Een mooie aanwinst voor onze stad.”

Gosse Dousma: “Dit plan heeft alles in zich waar wij als projectontwikkelaar enthousiast van worden: We ontwikkelen toekomstbestendige, duurzame woningen, met oog voor de historie van de plek. Fantastisch wonen op een prachtige groene plek – midden in de stad.”

De verwachting is dat de bestemmingsplanprocedure in 2019 afgerond wordt. In de loop van 2019 worden gesprekken met omwonenden en geïnteresseerden gepland. De bouw zal niet eerder dan 2020 starten.