maandag, maart 4Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

WereldLichtjesDag, dag van het overleden kind

Foto: Pixabay

Op ruim 80 locaties in Nederland is er op zondag 8 december 2019 een herdenking in het kader van WereldLichtjesDag. Zo ook in Apeldoorn waar het initiatief tot WereldLichtjesdag in Nederland is ontstaan. De locaties zijn te vinden op Wereldlichtjesdag.nl. In Apeldoorn vindt de herdenking plaats in Park Berg en Bos.

Op de tweede zondag in december om 19.00 uur steken mensen over de hele wereld kaarsjes aan ter nagedachtenis aan overleden kinderen. Het maakt daarbij niet uit hoe oud het kind was of hoe lang het al is geleden. De wereld wordt zo even letterlijk wat lichter voor mensen die een kind hebben verloren en daarbij mogen beseffen dat zij niet alleen zijn met hun verdriet.

In Apeldoorn start zondag 8 december om 18.45 uur de herdenking in park Berg & Bos aan de J.C. Wilslaan 21. Vanaf 18.15 uur kan bij de ingang van het park een wens, woord of naam worden opgeschreven en verder in het park in de speciale WereldLichtjesDag-boom worden opgehangen. De route er naartoe zal dmv honderden kaarsjes worden verlicht. Herdenken gebeurt door om 19.00 uur kaarsjes aan te steken en te luisteren naar muziek en sprekers met hun eigen verhaal hoe het van verlies van hun kind als een rode draad in hun leven is verweven. De herdenking wordt dit jaar geleid door Femke van Midden, auteur (van ‘Mama had een baby in haar buik’) en ontwerper (van Praatplaten).

Iedereen die zich verbonden voelt is van harte welkom. (Groot)ouders, broertjes, zusjes, andere familieleden, vrienden, bekenden, belangstellenden, zijn welkom om te herdenken en/of medeleven te willen tonen. Uiteraard kan thuis ook een kaarsje worden aangestoken.

Nieuw dit jaar is, dat men online een kaarsje kan laten branden via https://www.wenskaarsje.nl/wereldlichtjesdag  Ook deze kaarsjes zullen om 19 uur gaan branden.

Ontstaan van WereldLichtjesDag
‘World Wide Candle Lighting’ is ontstaan in 1997 in Amerika. Ieder jaar op de 2e zondag in december komen, vanaf 18.45 uur ’s avonds, wereldwijd mensen bij elkaar om overleden kinderen te herdenken en om 19.00 uur een kaarsje/lichtje aansteken. Door de verschillende tijdzones in de wereld ontstaat hierdoor een golf van licht, zodat de wereld een beetje lichter wordt voor de mensen die hun kind moeten missen.

De organisatie van WereldLichtjesDag in Apeldoorn is op de dag zelf in handen van veel vrijwilligers en is voorbereid door Anita Reijerink (Amelius), Nicole van den Bos ([Mooi] Afscheid) en Henk van der Ziel (vandeRegie) via de Stichting WereldLichtjesDag Apeldoorn.

Naast de voorbereiding in Apeldoorn stimuleren deze drie personen lokale initiatieven in het hele land via o.a. de site WereldLichtjesDag.nl, facebook en Instagram. De ultieme wens van hun is in contact te komen met bekende Nederlanders die in de komende jaren als ambassadeurs willen ‘optreden’ om WereldLichtjesDag meer onder de aandacht te brengen. Enerzijds dat er nog meer lokale initiatieven ontstaan en anderzijds betrokken ouders en familie/vrienden van overleden kinderen te attenderen op de herdenkingsbijeenkomsten in kader van WereldLichtjesDag. En dat dit uiteindelijk mag leiden dat er in heel Nederland op de 2e zondag in december om 19.00 ook in elk huis en/of online een lichtje wordt aangestoken.