zondag, juni 16Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

Voedselbank Apeldoorn bestaat 15 jaar

Foto: Voedselbank Apeldoorn

Niet echt reden voor een feestje, maar we staan er wel bij stil! Het is niet niks om als Voedselbank al 15 jaar zoveel mensen te ondersteunen wanneer ze het zelf tijdelijk niet redden. Er is een campagne gestart met als thema ’15 minuten gratis winkelen’, met een knipoog natuurlijk… De eerste twee weken van september zijn we te zien op lantaarnpaalborden en ook in andere media kun je ons regelmatig tegenkomen.

Geschiedenis in het kort
Zo’n 50 vrijwilligers begonnen op 27 januari 2006 in de oude wasserij van de firma Goudkuil aan de Veenweg, met de uitgifte van 54 pakketten, verdeeld over een aantal uitgiftepunten.

In september 2008 verhuisden we naar het grotere pand aan Kanaal Noord en een aantal extra uitgiftepunten kwam te vervallen. Er kwamen vries- en koelruimtes en later ook een koelwagen. Vanaf 2014 zijn we volgens de richtlijnen van de NVWA een ‘groene’ Voedselbank.

Tot in 2016 gaven we alleen grote en kleine pakketten uit. In de loop van dit jaar gingen we ook 1-persoons pakketten uitdelen. Ongeveer de helft van onze huishoudens bestaat (nog steeds) uit 1 persoon, daar was behoefte aan.

Nog jaren was er een extra uitgiftepunt in Zuid. Eerst was dat de voormalige Sebastiaanschool aan de Oude Beekbergerweg, het laatste uitgiftepunt was de voormalige Brandweerkazerne aan de Hoenderparkweg. Maar het ene na het andere pand kreeg een andere bestemming en vanaf eind 2017 was Kanaal Noord het enige uitgiftepunt.

In november 2019 is de grootste verandering doorgevoerd. Van de uitgifte van pakketten alleen op dinsdag, zijn we overgegaan naar een winkelconcept. Daar ging een grote verbouwing aan vooraf, waarbij ook een fijne wachtruimte voor de klanten is gerealiseerd.

We zijn vanaf nu drie dagen open en onze klanten kunnen een dag en een tijdstip kiezen om hun ‘boodschappen te doen’.

Nu
In 2021 ondersteunen we wekelijks gemiddeld 250 huishoudens, dat zijn zo’n 700 personen. Er zijn een kleine 80 vrijwilligers in dienst, inclusief het bestuur en de administratie.

Toekomst
Nog 15 jaar? Of misschien wel langer? Niemand weet het. Wat we wel weten is dat we alleen dankzij financiële bijdragen kunnen blijven bestaan. Doneren kan maandelijks, maar ook eenmalig, via een door jou zelf te kiezen bedrag, doneren kan hier

Ben jij benieuwd of jij bij de Voedselbank terecht kunt? Hier staat meer informatie.