woensdag, juni 12Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

Van nieuwsgierigheid naar sterke vriendschap: buddy’s Rabia & Erica

Foto: Buddy to Buddy

“Mijn leven liep onwijs lekker, ben getrouwd met de liefste man en inmiddels volledig gesetteld in Apeldoorn”, vertelt Erica van Amerongen. “Ik ben gezond, mijn vrienden en familie zijn gezond en ik heb een toffe baan als Grafisch Vormgever, maar toch miste ik iets. Ik zocht iets dat mijn leven verder kon verrijken. Waarbij ik tegelijk wat terug kon geven van dat waar ik een overvloed van heb: geluk.”

“Ik ben 3 jaar geleden naar Nederland verhuisd, vertelt Rabia Apaydin. Toen ik kwam had ik 2 kinderen en ik had geen kennissen in Apeldoorn. De eerste twee jaar in Nederland waren erg moeilijk omdat thuis zijn met twee kleine kinderen in een land waarvan ik de taal niet sprak psychisch vermoeiend was. Toen de kinderen naar school konden, ben ik begonnen de taal te leren. Ik wilde ook nieuwe mensen ontmoeten.”

Hoge verwachtingen
In de zoektocht naar een doel ter verrijking kwam Erica bij Buddy to Buddy terecht. Dit voelde meteen goed. Ze kon wat betekenen voor iemand die iets miste en die tegelijk haar leven kon verrijken door een inkijkje te geven in haar cultuur. Met hoge verwachtingen ging Erica naar de informatieavond, want “dit kon alleen maar een succes worden natuurlijk.” “Ik werd wel even terug op aarde gezet die avond. Want wie tref je? Wat is zijn of haar verhaal? Er zijn zoveel aspecten waar ik niet aan gedacht had, zoals bijvoorbeeld de communicatie. Versta je elkaar wel? Maar de bijeenkomst gaf mij ook meer positieve energie, waardoor ik alleen maar nieuwsgieriger werd naar de persoon aan wie ik gekoppeld zou gaan worden. Ik keek echt uit naar de 4 maanden waarin ik mijn leven kon delen met iemand. Ik hoopte vooral dat de ander mij zou toelaten.”
Rabia verwachtte niet veel van het buddytraject. Omdat uitleggen wat ze wilt zeggen soms langer duurt, was ze vooral bang dat de ander geen geduld had om haar goed te begrijpen.

Verrijking
Op de vraag wat het hen heeft gebracht, reageren ze allebei ontzettend enthousiast. Erica: “Het heeft me een onwijs sterke en mooie vriendschap opgeleverd. Rabia is een ontzettend sterke vrouw! Ik heb ontzettend veel geleerd over de Turkse cultuur en ze heeft zich helemaal opengesteld voor mij. Zo deelt ze haar dagelijkse bezigheden, haar gemis van familie en vrienden, vragen waarmee ze rondloopt, haar strubbelingen met de Nederlandse taal en de fantastische Turkse keuken. We zitten allebei in dezelfde levensfase, delen onze leeftijd maar toch verschillen onze levens als dag en nacht. Dat zet je aan het denken, leert je vanzelfsprekendheden opnieuw waarderen of er anders tegenaan kijken. Maar wat ik nog wel het meest heb geleerd is dat het waanzinnig is om je open te stellen voor iemand, voor iemand die zo anders lijkt dan dat jij bent om er vervolgens achter te komen dat we juist zo hetzelfde zijn en veel van elkaar kunnen leren. Dit is de verrijking waar ik naar op zoek was.”
Rabia: “Sinds mijn komst naar Nederland heb ik wel leuke mensen ontmoet, maar Erica was voor mij een heel andere energie en sensatie. Ja, ik prijs mezelf heel gelukkig met haar. Zij is een zeer energiek, geduldig, begripvol en een vriendelijk persoon. Toen ik haar voor het eerst ontmoette, hoewel ik heel slecht Nederlands sprak, begreep zij me zo goed dat ik me geweldig voelde en zo was het elke keer dat we elkaar ontmoetten. We konden het op de een of andere manier echt goed met elkaar vinden en het was ongelooflijk goed voor mij. Heel erg bedankt dat we vriendinnen zijn.”

Ontmoeten
Rabia hoopt dat meer nieuwkomers mee gaan doen als buddy. “Natuurlijk denk ik dat als we vrij willen leven en zoals in dit land waar we een nieuw leven hebben opgebouwd, we op de een of andere manier moeten integreren met de mensen en de Nederlandse cultuur. Dit platform is daar een geweldige plek voor. Het is erg leuk om nieuwe mensen te ontmoeten en nieuwe dingen te doen en met elkaar te praten en van elkaar te leren.” Ook Erica raadt iedereen aan een keer buddy te worden. “Buddy to Buddy is een laagdrempelig concept die je op een geweldige wijze in contact brengt met een andere cultuur. Je krijgt goede ondersteuning, er worden toffe activiteiten georganiseerd en tegelijk heb je alle vrijheid om zelf je weg te vinden met je buddy. Veel mensen hebben alles wat ze willen, natuurlijk willen we altijd meer en meer, maar in de basis hebben we voldoende. Misschien wel meer dan voldoende en is dit een fantastische kans en plek om alle geluk die we ervaren te delen. En nog wel veel belangrijker, om iemand in je leven toe te laten die je anders nooit was tegengekomen.”

Erica: “We leven ons veilige leventje met vaste vrienden en familie waardoor we soms vergeten om om ons heen te kijken, ons open te stellen voor nieuwe contacten uit een hele andere hoek.”

Ben jij nieuwsgierig geworden door dit buddyverhaal? Wil jij ook graag bijdragen aan wederzijdse integratie en mensen ontmoeten buiten jouw huidige vriendenkring? Leuk!

Woensdag 7 september is een informatieavond waar ze je graag alles vertellen over Buddy to Buddy en waar je al je vragen kan stellen. We ontmoeten je graag om 19:30u op het Zwitsalterrein bij Plek, Vlijtseweg 128a.

Meer informatie en aanmelden kan op onze site: www.buddytobuddy.nl/apeldoorn