vrijdag, april 19Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

Tweede onderzoek in woning na vuurwerkvondst

Man loopt met handenvol vuurwerkIn een onderzoek naar professioneel vuurwerk is op woensdag 12 mei een woning doorzocht in Apeldoorn. Deze woning kwam in beeld na een onderzoek in een andere woning op dinsdagmiddag 11 mei, ook in Apeldoorn. Er zijn twee mannen uit Apeldoorn aangehouden van 21 en 24 jaar.

In de eerste onderzochte woning werd in totaal 43 kilo professioneel zwaar vuurwerk aangetroffen. Het vuurwerk is in beslag genomen en afgevoerd. Daarnaast moest de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) eraan te pas komen om een zelfgemaakte vuurwerkbom te ruimen.

Op woensdag 12 mei vond een doorzoeking van een tweede woning plaats. In deze woning is ruim 38 kilo professioneel vuurwerk aangetroffen en in beslag genomen. Daarnaast zijn er twee nepvuurwapens in gevonden.

Het vuurwerk dat in deze woningen is gevonden, lag in verschillende kamers en had dus niet alleen schade toe kunnen brengen aan de bewoners, maar ook aan omwonenden. Het ging hier om vuurwerk in de zwaarste categorie. De impact van een eventuele explosie daarvan was groot geweest en had meerdere woningen kunnen raken.

Gevaar van professioneel vuurwerk
Professioneel vuurwerk is, in handen van particulieren, levensgevaarlijk en heeft vaker geleid tot ernstige brandschade en vele ongelukken. Slachtoffers, waaronder jonge kinderen, verliezen ledematen of lopen oog- of gehoorschade op. Het vervoer van het vuurwerk over de weg en de opslag ervan in woningen creëert bovendien grote veiligheidsrisico’s voor anderen.

Professioneel vuurwerk is nog steeds een groot veiligheidsprobleem. De inspanningen van de politie, de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILenT) en het Openbaar Ministerie om de handel in professioneel vuurwerk te bestrijden worden daarom onverminderd voortgezet.

Niet alleen het verkopen van professioneel vuurwerk is strafbaar, ook particulieren die (online) professioneel vuurwerk kopen zijn strafbaar. Op de handel en op het bezit ervan staat een maximale gevangenisstraf van zes jaar.

Hoe doe ik melding van professioneel vuurwerk?
Professioneel vuurwerk levert gevaar op voor u en uw omgeving. Weet of vermoedt u dat er ergens professioneel vuurwerk is opgeslagen of wordt verhandeld? Meld dit bij ons via 0900-8844. Blijft u liever anoniem? Bel dan met Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000. Meer informatie over vuurwerk vindt u hier.