zondag, september 24Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

Twee jonge helden krijgen een jeugdlintje

Foto: Rob Voss

Twee jonge Apeldoorners, Elijah en Liecke, kregen 25 november een jeugdlintje. Zij hebben het afgelopen jaar namelijk iets bijzonders gedaan. Locoburgemeester Henk van den Berge bracht samen met kinderburgemeester Jolie het jeugdlintje bij de jeugdhelden thuis: ‘’Bijzonder hoe zij zich inzetten voor anderen. En dat op zo’n jonge leeftijd! We mogen in Apeldoorn blij zijn met dit soort toppers.’’  

De twee jonge helden hebben zich belangeloos ingezet voor een ander en kregen daarom een jeugdlintje.

Elijah is vijf jaar en woont met zijn moeder in Apeldoorn. Door de handicap van zijn moeder is Elijah goed in zelfstandig dingen doen. Hij helpt zijn moeder goed mee thuis. Elijah is erg lief voor haar en stelt haar gerust als het even minder goed gaat. Als zijn moeder zich lichamelijk niet lekker voelt, dan pakt hij bijvoorbeeld zelf zijn kleren en maakt hij zichzelf klaar. Kortom, bijzonder hoe Elijah omgaat met de handicap van zijn moeder. Daarom verdient hij een jeugdlintje.

Jonge mantelzorger
Liecke zet zich al jaren op meerdere manieren in voor jonge mantelzorgers in Apeldoorn. Zelf is zij ook mantelzorger en deelt zij haar ervaringen graag met kinderen en jongeren die in een vergelijkbare situatie zitten. Dit doet ze onder andere als ervaringsmaatje. Ze weet uit eigen ervaring hoe belangrijk het voor jonge mantelzorgers is om zich gezien en gehoord te voelen. Ook werkte zij mee aan interviews met de lokale pers en televisie en ging ze in gesprek met de wethouder. Ze heeft ook enthousiast meegewerkt aan het fotoboekje ‘Gewone jongeren, bijzondere jeugd’, uitgegeven door de Kap. Met deze acties heeft zij het doel om andere jongeren te stimuleren ook hun ervaringen te delen. Liecke is een goede ambassadeur voor de grote groep jonge mantelzorgers in Apeldoorn en verdient daarom een jeugdlintje.

Jeugdlintjes thuisbezorgd
De jeugdlintjes zijn net als vorig jaar bij de jeugdhelden thuisbezorgd. Dit keer door locoburgemeester Henk van den Berge en kinderburgemeester Jolie. Kinderburgemeester Jolie: ‘’Ik vond het super leuk om de jeugdlintjes uit te reiken en ik vind het heel bijzonder hoe Elijah en Liecke zorgen voor de mensen om hun heen’’.

Jeugdheld aandragen
Afgelopen maanden kon iedereen zijn of haar jonge held aandragen voor een jeugdlintje. Jonge Apeldoorners die bijvoorbeeld langdurig vrijwilligerswerk, een heldendaad of een goede doelenactie organiseerden, kwamen in aanmerking.