zaterdag, april 27Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

Steunpakket biedt niet voor alle Apeldoornse ondernemers de redding

Met de ingang van de nieuwe lockdown wordt iedereen getroffen. Scholen gaan dicht en moeten overgaan tot digitale lessen. Winkels die niet voorzien in eerste levensbehoeften moeten de deuren enkele weken sluiten en ook kapperszaken moeten dicht. Voor veel particulieren in loondienst is het grootste ongemak vooral deze lockdown uitzitten. Voor ondernemers staat deze periode echter in het teken van overeind blijven om zo niet failliet te gaan. Daarbij komt ook nog eens kijken dat de nieuwe financiële tegemoetkoming vanuit de overheid voor lang niet alle ondernemers gelijk is.

Extra zwaar voor startende ondernemers
Bedrijven en zelfstandigen die na 15 maart zijn gestart hebben geen recht op de NOW-regeling die loonsteun en salarissen voor medewerkers dekt. Daarnaast kan er ook geen aanspraak worden gemaakt op de Tegemoetkoming voor Vaste Lasten (TVL). Hiermee kan tot 70% subsidie over de vaste lasten verkregen worden. Om hiervoor in aanmerking te komen moeten ondernemers kunnen aantonen dat zij minimaal 30% omzet verlies hebben ten opzicht van vóór 15 maart. Voor startende ondernemers is dit niet mogelijk waardoor de covid crisis extra zwaar valt.

Landelijk zijn er in de horeca ruim 4.700 ondernemingen die buiten de boot vallen voor het steunpakket. Voor deze sector is dit extra zwaar omdat bijna alle inkomsten volledig verdampt zijn.

Ondernemers met hoge kosten en weinig inkomsten.
Een andere groep die het zeer lastig heeft zijn ondernemers met hoge vaste lasten en vrijwel geen inkomsten. Ondernemers in Apeldoorn met een duur horeca pand en bijvoorbeeld een zakelijke operational leaseauto kunnen deze kosten maar deels gedekt krijgen. Lang niet alle horeca gelegenheden hebben succesvol de omschakeling kunnen maken naar bezorg en –afhaaldiensten. Hierdoor zijn er vrijwel geen inkomsten. In de nieuwe regeling kunnen zij wel de kosten van de nieuwe voorraad gecompenseerd krijgen en is het mogelijk een lening aan te vragen. Dit is een lening voor extra bedrijfskapitaal of ter aanvulling van het levensonderhoud. Dit bedrag zal echter vanaf juni 2021 wel weer terugbetaald moeten worden binnen een periode van maximaal 3,5 jaar. Bedrijven met personeel kunnen voor een periode van 3 maanden een bepaald deel van het salaris van hun medewerkers vergoed krijgen afhankelijk van het omzetverlies via de NOW-regeling.

Aanvullende mogelijkheden
Om het hoofd alsnog boven water te kunnen zijn er los van de NOW, TVL en Tozo maatregelen nog een aantal andere opties beschikbaar. Veel starters komen echter ook hiervoor niet in aanmerking.

Via het Klein Krediet Coronaregeling (KKC) kunnen kleine ondernemers een lening aanvragen tussen de 10.000 en 50.000 euro met een laag rentepercentage en een lange looptijd. Een andere optie waar veel ondernemers gebruik van zullen maken is het aanvragen van uitstel voor het betalingen van belastingen. Denk hierbij aan het verlagen van de voorlopige aanslagen van de inkomstenbelasting. Belastinguitstel of verlaging kan aangevraagd worden tot 1 april 2021.