woensdag, december 6Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

Stadspark Berg & Bos verrijkt met royale kunst en audiotour

Foto Rob Voss

Apeldoorn is vier nieuwe kunstwerken rijker: de boomkroonjuwelen. Ze zijn te vinden in Stadspark Berg & Bos en schitteren in boomkronen langs de bosvijver, het pinetum en in het picknickbos. Een nieuwe audiotour bundelt historische verhalen over het park met hedendaagse kunst. Op woensdag 10 mei vond de feestelijke opening plaats in het Theehuis.

Over de boomkroonjuwelen
De werken zijn gemaakt door Apeldoornse kunstenaars Iris Burghout en Ferry Staverman en sieren de groene omgeving van Stadspark Berg & Bos. De beeldend kunstenaars lieten zich voor het ontwerp inspireren door de koninklijke thematiek en brengen zo op een bijzondere manier cultuur en natuur samen. Met de heropening van Paleis Het Loo als directe aanleiding is het project Koninklijke Veluwe gestart en werken verschillende initiatiefnemers voor de lange termijn aan het creëren van hooggewaardeerde royale belevingen in de regio. “Apeldoorn is de groene en royale hoofdstad van de Veluwe en de boomkroonjuwelen sluiten één op één aan bij deze positionering”, aldus Claudi Groot Koerkamp, directeur-bestuurder van citymarketingorganisatie Apeldoorn Partners.

Als antwoord op deze vraag creëerden Burghout en Staverman een viertal grote kunstwerken die zijn bevestigd in de boomkronen van Stadspark Berg & Bos. Iris Burghout maakte de werken Smaragd en Peridot en laat zich in haar werk veelal inspireren op de organische natuur. Het werk van Ferry Staverman kenmerkt zich door uit sierlijke lampion-achtige objecten. Hij ontwierp de Gebloemde Kooi en de Cirkelkroon. Jasper van der Graaf, directeur van ACEC en artistiek adviseur in dit project, droeg de twee aan op basis van eerder gemaakt werk en ervaring. De vier boomkroonjuwelen blijven voor een periode van twee jaar tijdens de reguliere openingstijden te bewonderen in het park.

Feestelijke opening
De boomkroonjuwelen en audiotour zijn op woensdag 10 mei geopend in het Theehuis in Stadspark Berg & Bos. Partners, ondernemers, omwonenden en familie en vrienden van de kunstenaars waren aanwezig voor een cultureel programma. Zo vertelde wethouder Peter Messerschmidt over het belang van kunst in de openbare ruimte, presenteerde Martijn de Frankrijker als storyteller de nieuwe audiotour ‘Bijzonder Berg & Bos’ en droeg stadsdichter Peter-Jan de Wilde een speciaal voor dit project geschreven gedicht voor. Het Nationaal Jeugdorkest Nederland (NJON) zorgde met een ensemble voor de muzikale omlijsting van de middag.

Audiotour bundelt historie en hedendaagse kunst
De audiotour Bijzonder Berg & Bos bundelt historische verhalen over het stadspark met informatie over de boomkroonjuwelen en de kunstenaars. De tour is gemaakt in samenwerking met Bureau Max, die een geschiedenis vol boeiende verhalen heeft samengevoegd. “Apeldoorn blijft je verrassen en daar werken we graag aan mee”, vertelt Martijn de Frankrijker, storyteller bij Bureau Max. Op een raam van het Theehuis is een startpaneel met een QR-code die linkt naar de gratis te downloaden Apeldoorn Stories app. Via de app worden bezoekers naar 11 verschillende punten genavigeerd, waarbij ze bij elk punt een audiofragment beluisteren. De audiotour is 1 km lang en duurt zo’n 45 minuten.

Over de organisatie
Het project boomkroonjuwelen is in 2021 geïnitieerd door citymarketingorganisatie Apeldoorn Partners en in samenwerking met ACEC, Accres, Gemeente Apeldoorn ontwikkeld. De audiotour is ontwikkeld in samenwerking met Bureau Max met medewerking van het Apeldoorns Gidsen Collectief en IVN Apeldoorn en is onderdeel van Apeldoorn Stories: een app die gratis audiotours over Apeldoorn biedt in verschillende thema’s zoals de Canadian Walk en de Apenspeurroute.