dinsdag, april 23Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

Speeltuin Staatsliedenkwartier geopend: speelplezier in een natuurrijke omgeving

In het Staatsliedenkwartier is woensdag 14 juli een fonkelnieuwe speeltuin en natuurvriendelijke oever op feestelijke wijze geopend. De speeltuin is omgetoverd tot een prachtig park met nieuwe speeltoestellen, waaronder een dubbele kabelbaan, een touwbrug en een taludglijbaan.

Daarnaast is er een plateau in de Savornin Lohmanstraat aangelegd, zodat kinderen veiliger kunnen oversteken naar de speellocaties. Ook is er een uitlaatplaats voor honden bijgekomen en is het voet- en basketbalveld samengevoegd en vernieuwd.

Samen met bewoners en buurtkinderen
Wethouder Wim Willems en Dave Ensberg-Kleijkers, directeur van Jantje Beton, namen de officiële opening voor hun rekening. Wethouder Willems: “De speeltuin en oever zijn een prachtig voorbeeld van spelen in een natuurvriendelijke omgeving. Het past perfect bij Apeldoorn als groene en gezinsvriendelijke gemeente. Ik ben ook erg blij dat deze speeltuin echt sámen met de buurtbewoners, de kinderen en met onze mooie partners tot stand gebracht is.”

Klimmen en klauteren op de nieuwe speeltoestellen.
Het project is onderdeel van een revitalisatieplan voor Apeldoorn Zuid. Doel is verfraaiing en stimulering van onderling contact in de buurt. Het project is in samenspraak met bewoners en buurtkinderen tot stand gekomen. Het Waterschap Vallei en Veluwe is mede-opdrachtgever van de natuurvriendelijke oever en heeft de helft van de kosten voor haar rekening genomen. Jantje Beton en de wijkraad hebben ook een financiële bijdrage geleverd, net als een anonieme stichting die een flink bedrag aan Jantje Beton doneerde, speciaal voor deze speelplek.

Natuurvriendelijke oevers
De natuurvriendelijke oevers zijn ingezaaid met wilde planten en bloemen. De planten hebben het eerste jaar nodig om goed te kunnen groeien. In het water zijn plantenbakken geplaatst en er is een flauwe helling gemaakt met verschillende plantensoorten.

Om te zorgen dat vogels de jonge planten niet opeten, zijn er kooien over de planten geplaatst. Hierdoor kunnen ze groot en sterk worden, zodat er volgend jaar een gevarieerde bloemenoever ontstaat. Prachtig om te zien en goed voor de natuur. Het is belangrijk dat de kooien blijven liggen, anders is er kans dat er eentonig riet op de oevers komt. De kooien zijn volgend jaar overgroeid door de planten en niet meer zichtbaar. Ze zijn biologisch afbreekbaar en niet schadelijk voor water, mens en natuur.  In het najaar worden er hagen en bomen in en rond de speeltuin aangeplant.