vrijdag, mei 2Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

Samenwerkende organisaties in Apeldoorn bundelen krachten voor zelfredzaam ouder worden

Foto: Pixabay

Een groep toonaangevende organisaties in Apeldoorn (Stimenz, De Kap, Gelre ziekenhuizen, Zorggroep Apeldoorn, Klein Geluk, HOOG, gemeente Apeldoorn en Vérian ) heeft een belangrijke eerste stap gezet om de zelf- en samenredzaamheid van ouderen in de regio te bevorderen. Stimenz, De Kap, Gelre ziekenhuizen, Zorggroep Apeldoorn, Klein Geluk, HOOG, gemeente Apeldoorn en Vérian werken samen aan de oprichting van een academie die ouderen, mantelzorgers en zorgprofessionals praktische ondersteuning en training biedt.

Goedkeuring van de snelle toets
Met de goedkeuring van de zogenaamde snelle toets door zorgverzekeraars Zilveren Kruis en VGZ kunnen de betrokken organisaties verder werken aan de ontwikkeling van deze academie. Het doel is om ouderen langer zelfstandig te laten wonen en de druk op de zorg te verminderen.

Een academie voor zorg en ondersteuning
De geplande academie is gericht op het bevorderen van positieve gezondheid, waarbij cliënten, mantelzorgers en zorgprofessionals centraal staan.

  1. Training voor cliënten
    Cliënten leren in de academie eenvoudige handelingen, zoals het aantrekken van steunkousen of het toedienen van oogdruppels. Hierdoor behouden ze hun zelfstandigheid en hebben ze minder professionele zorg nodig.
  2. Ondersteuning voor mantelzorgers en vrijwilligers
    Mantelzorgers en vrijwilligers krijgen kennis over ouderdomsgerelateerde ziektebeelden en leren vaardigheden om overbelasting te voorkomen. Trainingen en cursussen worden afgestemd op hun behoeften.
  3. Professionele samenwerking
    Zorgprofessionals kunnen in de academie leren hoe ze de samenwerking met mantelzorgers kunnen versterken, wat essentieel is om passende zorg te bieden in tijden van toenemende zorgvraag en personeelskrapte.

Samenwerking in de regio
De betrokken organisaties benadrukken het belang van regionale samenwerking. Door kennis en middelen te delen, creëren zij een duurzaam zorgmodel waarin professionele zorg wordt ondersteund door mantelzorgers en vrijwilligers. Dit initiatief sluit aan bij zowel regionale als landelijke trends in de zorg.

Een toekomst met passende zorg
Door deze gezamenlijke inspanning wordt gewerkt aan een toekomst waarin ouderen langer zelfstandig kunnen blijven en mantelzorgers goed worden ondersteund. Dit draagt niet alleen bij aan het welzijn van inwoners, maar versterkt ook de zorgstructuur in Apeldoorn en omstreken.

De academie wordt een plek waar zorgprofessionals, mantelzorgers en vrijwilligers samen leren en groeien, met als uiteindelijk doel een gezonde en duurzame toekomst voor de zorg.