woensdag, juni 12Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

Royal Light Festival haalt internationale en nationale lichtkunst naar Apeldoorn

Foto: Apeldoorn Partners

Over minder dan een maand worden alle schijnwerpers op Apeldoorn gericht en komen de verlichte verhalen van Apeldoorn tot leven. Van woensdag 15 tot en met zondag 19 maart 2023 vormt Apeldoorn hét decor voor de eerste editie van het Royal Light Festival: een jaarlijks terugkerend lichtfestival met zeven lichtobjecten van (inter)nationale kunstenaars. Vijf avonden lang zijn de lichtobjecten vanaf 19:00 uur te bewonderen. Daarnaast wordt de route van het Royal Light Festival aangevuld met diverse lokale events van culturele, toeristische en binnenstadondernemers.

De route van het Royal Light Festival
Het Royal Light Festival combineert cultuur, vernieuwende kunst en het historisch verhaal van Apeldoorn. Deze verhalen zijn te bewonderen en te beluisteren op een route tussen Paleis Het Loo en de binnenstad van Apeldoorn.

De route van het Royal Light Festival loopt onder andere langs De Naald, het gedenkteken van 17 meter hoog dat door álle inwoners van Apeldoorn geschonken is aan – toen nog – prinses Wilhelmina en prins Hendrik toen zij trouwden in 1901. Op deze zuil wordt tijdens het Royal Light Festival een nieuw geproduceerde songtekst van de Apeldoornse stadsrapper Marcos geprojecteerd. Deze song is een lofzang op álle mensen van Apeldoorn. In de Grote Kerk is een lichtshow met muziek, ontworpen door de lichtkunstenaar Michel Suk, die het verhaal van Apeldoorn en de koninklijke familie verbeeldt. Verderop in de binnenstad is het kunstwerk ‘C/C’ van de internationale kunstenares Angela Chong te zien. Dit betoverende kunstwerk was eerder te zien in Singapore, Hong Kong, Dubai en Sydney.

Stemmen en lichtkunst in de Grote Kerk Apeldoorn
Naast de start van het Royal Light Festival zijn op woensdag 15 maart verkiezingen voor de Provinciale Staten en de waterschappen. Tijdens deze verkiezingen is er de unieke gelegenheid, voor inwoners uit Gelderland, om tussen 19:00 tot 21:00 uur te stemmen in de lichtshow van Michel Suk in de Grote Kerk Apeldoorn.

Burgemeester Ton Heerts over het Royal Light Festival en dit bijzondere stembureau: “Het Royal Light Festival zet de rijke koninklijke geschiedenis van Apeldoorn – hoofdstad van de Veluwe – letterlijk in de schijnwerpers. Ik ben trots dat we ook lokale kunstenaars hebben weten te verbinden aan de internationale kunstenaars die de lichtkunstwerken gaan verzorgen. En helemaal bijzonder is het dat dit jaar ook de democratie extra voor het voetlicht wordt gebracht: de aangelichte Grote Kerk is één van onze stembureaus bij de verkiezingen voor de provincie en het waterschap!”

Samenwerking
Het Royal Light Festival is geschikt voor jong en oud, gratis toegankelijk en het festival verweeft internationale lichtkunstwerken met kunst van lokale partijen. Het festival is een initiatief van Apeldoorn Partners, in nauwe samenwerking met Paleis Het Loo, Theater Orpheus, CODA, GIGANT, ACEC, Centrummanagement Apeldoorn en diverse binnenstadondernemers en komt mede tot stand door Gemeente Apeldoorn. Productiebureau Out Of The Rat Race (OOTRR) produceert het festival.